Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement


Wijn & Spijs

26-11-2018

Wijn & Spijs, the holy grail! 6 tips over wat jij moet weten op het gebied van wijn en spijs!

 

 

1. Zuur in eten en in wijn

Zuren vallen vaak niet eens zo op in een  gerecht. Zure gerechten geven vaak een beetje een ‘strak’ mondgevoel. Al eerder las je over geitenkaas en een frisse wijn als Sauvignon Blanc in ons blog en dat is eigenlijk een goed voorbeeld. Denk aan wijnen met druiven als Sauvignon Blanc, Riesling en Pinot Noir.

2. Bitter + bitter = extra bitter

Extra bitter, dat is niet lekker. Laat een tanninerijke wijn dus staan bij bitter eten zoals witlof of spruitjes en kies voor een milde, sappige wijn zoals de Bamberger Noir de Noir. 

3.Zout vraagt om wat kracht

Bij zout eten hoef je eigenlijk niet lang te zoeken naar de juiste wijn, want bij zout kun je zo goed als elke wijn drinken. De tannines in wijnen worden namelijk zachter door zout in eten. Je kunt dus best voor een krachtige, rode, tanninerijke wijn (zoals een Bordeaux of een Barolo) kiezen bij je een stukje vlees.

4. Pittig eten en wijn

Bij pittig eten pak je snel een biertje, maar toch kun je pittig eten juist heel goed combineren met wijn door bijvoorbeeld te kiezen voor een strakke wijn met veel zuren. denk aan Riesling, maar ook Sauvignon blanc. Een (licht) zoete wijn gaat ook heel goed, juist die tegenstelling van pittig (en vaak ook zuren) en het zoet brengen elkaar in balans.

5. Zoet lijkt minder zoet

Bij zoete nagerechten kies je voor een zoetere wijn omdat de perceptie van zoetheid en fruit in een wijn minder wordt door de reeds aanwezige zoetheid. Volg je ons? Uitzondering op de regel is een wel heel zoet gerecht. Om het dan allemaal niet te zwaar te maken kies je voor een zoete wijn met een klein zuurtje erin, zoals een Sauternes.

6. Umami, dat is lastig

Al eerder las je op onze social media dat je umami tegenkomt mét (Italiaans hammetje, gerookte zalm) en zonder zout (asperges, champignon). Een wijn kiezen bij eten met umami en zout is niet zo’n probleem. Umami eten zónder zout is daarentegen lastiger. Umami in eten zorgt ervoor dat een wijn bitterder proeft. Tanninerijke wijnen wil je dus vermijden. Kies eerder voor een zachte, ronde wijn met body zoals een witte Rhone wijn zoals de Laudun Blanc.

Hoe helpen wij je in de webshop?

In onze webshop helpen we jou op weg! Je kunt zelf selecteren bij welk hoofdingrediënt jij een wijn zoekt. We maken hierin onderscheid tussen groente, vis, vlees, vogel, kaas en schaaldieren. Ook geven we bij elke wijn weer in logo’s welke eetcategorieën hierbij passen. Detail advies nodig, je kunt ons altijd even conacten op info@joostenjoost.nl

Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam
    19-10-2019

    Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig rood, knisperend wit, een spetterende bubbel en zwoele dessertwijnen. De sfeer is losjes,...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht
    12-10-2019

    VOL!!! Inschrijven niet meer mogelijk. In Amsterdam hebben we nog wel plekjes! ------------------------------------------------------------------------------------------------- Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Den Haag
    08-11-2019

    Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig rood, knisperend wit, een spetterende bubbel en zwoele dessertwijnen. De sfeer is losjes,...       Lees meer
Wijnblogs
  • De échte smaken van de Herfst!

    Onze stiekeme favoriet: de gezellige herfst. Lange wandelingen door het bos, oranje-rood gekleurde bladeren, opwarmen bij een haardvuur en wijn! Qua eten denken we aan paddenstoelen en pompoen in vele...
    Lees meer
  • Zomerwijnen

    Dé  favoriete zomerwijnen voor 2019 van Joost & Joost. Verrassend wit, zéér lichte rosé en gekoeld rood is een blijvertje! In de zomer lijkt alles beter te smaken! En met...
    Lees meer
  • Sappend & Soppend, aldus Onno Kleyn over onze Villa Dria Colombard Sauvignon

    Geen woord gelogen door Onno Kleyn over onze Villa Dria Colombard - Sauvignon Blanc. Een heerlijke sappige, soppende, stuivende wijn. Een all-time favoriet van ons en nu dus ook van...
    Lees meer