Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement


Wijn & Spijs

26-11-2018

Wijn & Spijs, the holy grail! 6 tips over wat jij moet weten op het gebied van wijn en spijs!

 

 

1. Zuur in eten en in wijn

Zuren vallen vaak niet eens zo op in een  gerecht. Zure gerechten geven vaak een beetje een ‘strak’ mondgevoel. Al eerder las je over geitenkaas en een frisse wijn als Sauvignon Blanc in ons blog en dat is eigenlijk een goed voorbeeld. Denk aan wijnen met druiven als Sauvignon Blanc, Riesling en Pinot Noir.

2. Bitter + bitter = extra bitter

Extra bitter, dat is niet lekker. Laat een tanninerijke wijn dus staan bij bitter eten zoals witlof of spruitjes en kies voor een milde, sappige wijn zoals de Bamberger Noir de Noir. 

3.Zout vraagt om wat kracht

Bij zout eten hoef je eigenlijk niet lang te zoeken naar de juiste wijn, want bij zout kun je zo goed als elke wijn drinken. De tannines in wijnen worden namelijk zachter door zout in eten. Je kunt dus best voor een krachtige, rode, tanninerijke wijn (zoals een Bordeaux of een Barolo) kiezen bij je een stukje vlees.

4. Pittig eten en wijn

Bij pittig eten pak je snel een biertje, maar toch kun je pittig eten juist heel goed combineren met wijn door bijvoorbeeld te kiezen voor een strakke wijn met veel zuren. denk aan Riesling, maar ook Sauvignon blanc. Een (licht) zoete wijn gaat ook heel goed, juist die tegenstelling van pittig (en vaak ook zuren) en het zoet brengen elkaar in balans.

5. Zoet lijkt minder zoet

Bij zoete nagerechten kies je voor een zoetere wijn omdat de perceptie van zoetheid en fruit in een wijn minder wordt door de reeds aanwezige zoetheid. Volg je ons? Uitzondering op de regel is een wel heel zoet gerecht. Om het dan allemaal niet te zwaar te maken kies je voor een zoete wijn met een klein zuurtje erin, zoals een Sauternes.

6. Umami, dat is lastig

Al eerder las je op onze social media dat je umami tegenkomt mét (Italiaans hammetje, gerookte zalm) en zonder zout (asperges, champignon). Een wijn kiezen bij eten met umami en zout is niet zo’n probleem. Umami eten zónder zout is daarentegen lastiger. Umami in eten zorgt ervoor dat een wijn bitterder proeft. Tanninerijke wijnen wil je dus vermijden. Kies eerder voor een zachte, ronde wijn met body zoals een witte Rhone wijn zoals de Laudun Blanc.

Hoe helpen wij je in de webshop?

In onze webshop helpen we jou op weg! Je kunt zelf selecteren bij welk hoofdingrediënt jij een wijn zoekt. We maken hierin onderscheid tussen groente, vis, vlees, vogel, kaas en schaaldieren. Ook geven we bij elke wijn weer in logo’s welke eetcategorieën hierbij passen. Detail advies nodig, je kunt ons altijd even conacten op info@joostenjoost.nl

Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam
    20-04-2019

    Yes, we mogen weer! 25 spetterende voorjaarswijnen; échte wijnen, échte smaken zoals je van ons gewend bent. Losjes, informeel, zelf inschenken, zelf proeven en beoordelen. Onder begeleiding van de inmiddels...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht
    13-04-2019

    We gaan weer proeven en hebben 25 spetterende zomerwijnen op de tafel. Wat kun je verwachten? Natuurlijk échte wijnen en échte smaken, een losse sfeer, informeel, zelf inschenken, zelf proeven...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Den Haag
    12-04-2019

    We gaan weer proeven en hebben 25 spetterende zomerwijnen op de tafel. Wat kun je verwachten? Natuurlijk échte wijnen en échte smaken, een losse sfeer, informeel, zelf inschenken, zelf proeven...       Lees meer
Wijnblogs
  • Soorten bubbels voor de feestdagen

    Bubbels! Het is dé tijd van het jaar  om eens lekker een fles bubbels open te trekken. Zonder kom je de feestdagen eigenlijk niet door! Er zijn bubbels in alle...
    Lees meer
  • Nieuwkomer: Gianni Tessari

    Sinds kort kun je weer een aantal nieuwe  Joost & Joost wijnen bestellen. Het Italiaanse wijnhuis Gianni Tessari is toegevoegd en maakt sappige, vol fruitige wijnen. Gewoon lekker en daarmee...
    Lees meer
  • Wat je moet weten van de Bourgogne

    De Bourgogne is misschien wel één van de meest ingewikkelde wijngebieden om te begrijpen. Je vindt er heel veel kleine wijngaarden met allerlei verschillende bodemsoorten. Een gebied dat bekend staat...
    Lees meer