Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement

Wijn & Spijs

26-11-2018

Wijn & Spijs, the holy grail! 6 tips over wat jij moet weten op het gebied van wijn en spijs!

 

 

1. Zuur in eten en in wijn

Zuren vallen vaak niet eens zo op in een  gerecht. Zure gerechten geven vaak een beetje een ‘strak’ mondgevoel. Al eerder las je over geitenkaas en een frisse wijn als Sauvignon Blanc in ons blog en dat is eigenlijk een goed voorbeeld. Denk aan wijnen met druiven als Sauvignon Blanc, Riesling en Pinot Noir.

2. Bitter + bitter = extra bitter

Extra bitter, dat is niet lekker. Laat een tanninerijke wijn dus staan bij bitter eten zoals witlof of spruitjes en kies voor een milde, sappige wijn zoals de Bamberger Noir de Noir. 

3.Zout vraagt om wat kracht

Bij zout eten hoef je eigenlijk niet lang te zoeken naar de juiste wijn, want bij zout kun je zo goed als elke wijn drinken. De tannines in wijnen worden namelijk zachter door zout in eten. Je kunt dus best voor een krachtige, rode, tanninerijke wijn (zoals een Bordeaux of een Barolo) kiezen bij je een stukje vlees.

4. Pittig eten en wijn

Bij pittig eten pak je snel een biertje, maar toch kun je pittig eten juist heel goed combineren met wijn door bijvoorbeeld te kiezen voor een strakke wijn met veel zuren. denk aan Riesling, maar ook Sauvignon blanc. Een (licht) zoete wijn gaat ook heel goed, juist die tegenstelling van pittig (en vaak ook zuren) en het zoet brengen elkaar in balans.

5. Zoet lijkt minder zoet

Bij zoete nagerechten kies je voor een zoetere wijn omdat de perceptie van zoetheid en fruit in een wijn minder wordt door de reeds aanwezige zoetheid. Volg je ons? Uitzondering op de regel is een wel heel zoet gerecht. Om het dan allemaal niet te zwaar te maken kies je voor een zoete wijn met een klein zuurtje erin, zoals een Sauternes.

6. Umami, dat is lastig

Al eerder las je op onze social media dat je umami tegenkomt mét (Italiaans hammetje, gerookte zalm) en zonder zout (asperges, champignon). Een wijn kiezen bij eten met umami en zout is niet zo’n probleem. Umami eten zónder zout is daarentegen lastiger. Umami in eten zorgt ervoor dat een wijn bitterder proeft. Tanninerijke wijnen wil je dus vermijden. Kies eerder voor een zachte, ronde wijn met body zoals een witte Rhone wijn zoals de Laudun Blanc.

Hoe helpen wij je in de webshop?

In onze webshop helpen we jou op weg! Je kunt zelf selecteren bij welk hoofdingrediënt jij een wijn zoekt. We maken hierin onderscheid tussen groente, vis, vlees, vogel, kaas en schaaldieren. Ook geven we bij elke wijn weer in logo’s welke eetcategorieën hierbij passen. Detail advies nodig, je kunt ons altijd even conacten op [email protected]

Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht 25 mei 2024
    25-05-2024

    Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, rollende rose, knisperend wit & spetterende bubbels. De sfeer...       Lees meer
Wijnblogs
  • 5 regels om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken!

    Wijn en Spijs. De 'Heilige graal'. Want Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie,...
    Lees meer
  • Haal alles uit je oud & nieuw met deze bubbeltips!

    Of het nu komt door omdat we graag het nieuwe jaar knallend in willen gaan of omdat er niks  feestelijker is dan een glas met bubbels... Een fles mousserende wijn...
    Lees meer
  • Amarone vs Barolo

    Deze wintermaanden vragen natuurlijk om heerlijk warme en volle wijnen. Twee wijnen die direct in ons opkomen zijn koning Barolo en koningin Amarone. Twee prachtige Italiaanse wijnen die dit seizoen...
    Lees meer