Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement

Wat je moet weten van de Bourgogne

25-11-2018

De Bourgogne is misschien wel één van de meest ingewikkelde wijngebieden om te begrijpen. Je vindt er heel veel kleine wijngaarden met allerlei verschillende bodemsoorten. Een gebied dat bekend staat om haar wijnen van uitzonderlijke kwaliteit, waar een prijskaartje aan hangt. We nemen je mee…

Druivensoorten

In Bourgogne tellen maar 2 druivensoorten; de Pinot Noir als blauwe druif en de Chardonnay als witte druif. De Chardonnay geeft hier ronde wijnen die vaak op hout zijn gerijpt maar tegelijkertijd fris en zeer verfijnd kunnen zijn. De Pinot Noir kan in zijn jonge jaren fruitig zijn en als deze rijpt complexe aroma’s kan krijgen zoals truffel en paddenstoelen. Steeds meer zien we van de Aligoté druif, een witte druif die meer zuren geeft en fris en fruitig is. Vaak wordt deze gebruikt voor de Crémants (Bubbels!). De Gamay is een blauwe druif die je vindt in Beaujolais. Dat is onderdeel van de Bourgogne, maar wordt vaak gezien als een apart gebied. De wijnen van de Gamay druif zijn fruitig, met weinig tannines, laag in alcohol en perfect om jong te drinken.

Gebieden

De Bourgogne is onderverdeeld in een aantal gebieden:

 • Chablis. Gelegen in het Noorden rond de stad Auxerre. Het is het koelste gebied van de Bourgogne en dat geeft wijnen met mooie zuren. De kalkhoudende bodem geeft soms ziltige of minerale aroma’s. hier maakt men Chablis, Chablis en nog eens Chablis.
 • Côte De Nuits. De streek waar de meeste (rode) grand cru’s vandaan komen. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Vougeot, Vosne-Romanée, Échézeaux en Nuits-St-Georges. Dit zijn vaak de duurste Bourgogne wijnen de je kunt vinden. Het zijn wijnen die fantastisch kunnen ouderen en heel complex worden.
 • Côte De Beaune. De streek met de meeste (witte) grand cru’s en premier cru’s. Ook wordt er rode premier cru gemaakt. De wijnen worden gezien als mindere kwaliteit dan de Côte de Nuits, maar of dat waar is de vraag want in de Côte de Beaune kun je absoluut prachtige wijnen vinden! Bekende dorpen voor de beste witte wijnen zijn Meursault, Puligny-Montrachet en Chassangne-Montrachet. Voor rood zijn dat bijvoorbeeld Aloxe-Corton, Pommarden Volnay. Hier moet je zijn voor de leuke wijnen die nog betaalbaar zijn als je het ons vraagt!
 • Côte Chalonnaise. In deze streek kom je zowel rode als witte wijnen tegen. Het zijn wijnen die gemaakt worden om jong te drinken en worden verkocht tegen een andere prijs.
 • Mâconnais. De warmste streek van de Bourgogne waar voornamelijk witte wijnen worden geproduceerd. Dat warme weer geeft dan ook vollere, rondere en rijpere wijnen met meer alcohol. Als je goed zoekt kun je goede kwaliteit voor een lagere prijs vinden!
 • Beaujolais. Wordt gezien als een apart gebied. Maakt jonge, zeer fruitige en heerlijk drinkbare wijnen.

Extra kwaliteitsaanduidingen

Dan begint het pas echt ingewikkeld te worden. Binnen de gebieden gelden verschillende aanduidingen zodat jij, lagere kwaliteit van hogere kwaliteit kunt onderscheiden. Dit wil jij weten:

 • Als er Bourgogne op het etiket staat zijn dat wijnen van de laagste kwaliteitscategorie. Dit zijn wijnen van druiven uit vlakkere en minder gunstig gelegen wijngaarden. Dat wil overigens niet zeggen dat dit slechte wijnen zijn! Het zijn wijnen die niet zozeer gemaakt zijn om jaren te ouderen maar jonge, fruitige wijnen zijn.
 • Een beetje hoger zit je op Côte de Beaune Villages of Côte de Nuits Villages. Een bekendere appellatie waar je best waar voor je geld kunt vinden. De druiven komen van wijngaarden op het onderste deel van de heuvel. De wijnen zijn geconcentreerd en kunnen beter ouderen.
 • Nog een tikje hoger in de rang? Dan wordt de naam van het dorp genoemd, zoals Pommard. Dit is een indicatie van top-kwaliteit, maar de kwaliteitsverschillen kunnen heel groot zijn. Check daarom altijd de producent en vraag na bij jouw wijnhandel.
 • De premier cru’s  mogen zowel de gemeente én de naam van de wijngaard noemen.
 • De top van de top, dat zijn natuurlijk de grand cru’s, en zij mogen alleen de wijngaard op het label zetten. Leuk feitje, de beroemdste is Romanée Conti en dat is ook gelijkt de duurste. Geregeld worden er flessen geveild voor €12.000 per fles!

Een magisch gebied dus. Maar waarom zijn de wijnen zo aan de prijs? Dat heeft onder andere te maken met de monniken die jaren geleden bepaald hebben welk gebieden premier cru’s en grand cru’s zijn. Daarnaast is de diversiteit in bodemsoorten zo groot dat dat resulteert in hele kleine wijngaarden en daarmee wijnen met hele specifieke eigenschappen. Dat zorgt op zijn beurt weer voor exclusiviteit. Niet gek ook dat de grondprijzen om die reden al heel hoog liggen. Ook een simpele kwestie als vraag en aanbod speelt natuurlijk een rol. Onthoud in elk geval dat de appelaties slechts richtlijnen bieden voor kwaliteit. Wat er in de fles zit is sterk afhankelijk van de producent. En als je weet dat dat goed is, dan proef ook jij de magie van de Bourgogne.

Proeven?  Bestellen kan in de webshop

Evenementen / tastings
 • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht 25 mei 2024
  25-05-2024

  Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, rollende rose, knisperend wit & spetterende bubbels. De sfeer...       Lees meer
Wijnblogs
 • 5 regels om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken!

  Wijn en Spijs. De 'Heilige graal'. Want Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie,...
  Lees meer
 • Haal alles uit je oud & nieuw met deze bubbeltips!

  Of het nu komt door omdat we graag het nieuwe jaar knallend in willen gaan of omdat er niks  feestelijker is dan een glas met bubbels... Een fles mousserende wijn...
  Lees meer
 • Amarone vs Barolo

  Deze wintermaanden vragen natuurlijk om heerlijk warme en volle wijnen. Twee wijnen die direct in ons opkomen zijn koning Barolo en koningin Amarone. Twee prachtige Italiaanse wijnen die dit seizoen...
  Lees meer