5 regels om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken!
11-01-2022Wijn en Spijs. De ‘Heilige graal’. Want Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie, smaken die in elkaar overgaan of elkaar versterken.
Om goede combi’s te maken moet je je smaken kennen. Dus, proeven, proeven, proeven! Natuurlijk zijn er ook wat basisregels om je op weg te helpen.
Combineer strak met strak.
Met strak bedoelen we gerechten met daarin een zuurtje of een zoute, ziltige smaak die een bepaald ‘strak’ mondgevoel geven. Bij dit soort gerechten past heel goed een wijn die hoger is in in de zuren en met wat stenigheid of ziltigheid. Denk hierbij aan wijnen zoals Tabordet Sancerre of een goede Riesling. Met bijvoorbeeld Ceviche (zuren) of Oesters (ziltig).
Romige, ronde en smeuïge smaken bij elkaar.
Dit zijn eigenlijk de tegenovergestelde smaken van strak. Voorbeelden van dit soort gerechten zijn ragouts, pasta carbonara of zalm met een romige saus. Voor dit soort gerechten wil je graag een wat zachtere, vettigere en warmere wijn. Voorbeelden van dit soort wijnen zijn een Merlot, Chardonnay of een mooie Syrah als je met rood combineert. Let er bij de laatste op dat er niet teveel peper in het smaakprofiel zit.
Rood vlees houdt van tannine.
Wijnen met een hoog tannine gehalte hebben vaak een wat stroefmondgevoel. Door de eiwitten in het rode vlees wordt dit geneutraliseerd waardoor de wijn wat ronder en fluweliger wordt. De mooie kenmerken van de wijn die een beetje verstopt zitten achter die stevige tannines knallen er ineesn uit. Mooie voorbeelden van wijnen zijn de Bordeaux, Chianti of een heerlijke Barolo.
Contrast
Soms kan het ook juist goed zijn om contrasterende smaken bij elkaar te brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan zoute kazen met een wat zoetere wijn zoals port. Bij een pittig Ossters gerecht kan ook heel goed een zoete wijn gecombineerd worden zoals een Gewürztraminer of een Riesling, maar ook juist een wijn met veel zuren. Het moet elkaar in toom kunnen houden. Bij een lekker gefrituurd gerecht past een mooie frisse wijn. Je kunt in dit geval kiezen voor een Gavi of een Sauvignon Blanc. Tot slot, bij een machtig gerecht hoeft niet altijd een volle wijn. Zo is het niet aan te raden om bijvoorbeeld bij een kaasfondue ook een machtige wijn te drinken. In dit geval is dus een lichtere wijn aan te raden zoals een Gruner Veltliner.
Complex & Complex.
Wanneer je een gerecht maak die complexere smaken bevat, zoals een heerlijke jachtschotel en je kiest een lichte wijn erbij valt deze volledig weg bij het gerecht. Dit geldt natuurlijk ook andersom en dat is hartstikke zonde. Let dus goed op de smaak complexiteit van het gerecht en de wijn. Complex houdt dus van complex. Toegegeven, net als in het leven, is dit een lastige categorie!
Wat je ook kiest uiteindelijk gaat het erom wat je zelf het lekkerst vindt. Heb je behoefte aan nog meer inspiratie of tips? Kijk dan gerust verder op onze webshop waarbij je met behulp van de filter knoppen precies de wijn uitzoeken waarnaar je zoekt. Maar schroom ook zeker niet om contact met ons op te nemen en wij helpen je graag verder!