Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement

Waarom je eens een Crémant de Bourgogne moet kiezen voor een feestje.

18-08-2021

Feestelijke gelegenheid? Dan denk je bubbels! Champagne of Prosecco zijn de usual suspects, ieder in een andere prijsklasse. De fans van Joost & Joost weten inmiddels ook een goede Sekt te waarderen, zoal die van Heiko Bamberger. Allemaal perfecte keuzes, maar we hebben nog een kandidaat! Crémant de Bourgogne! Een verassende alternatief die je zeker een keermoet proberen! Waarom vertellen we je graag1

De Crémant valt onder mousserende wijnen en vindt zijn origine in Frankrijk. Net zoals bij de Champagne wordt ook deze wijn gemaakt volgens de “Méthode traditionelle”. Zoals de naam al weggeeft komt deze wijn uit de Bourgogne streek.

Zoals ieder al weet bezit de Bourgogne een lange en roemruchte wijngeschiedenis. De geschiedenis van de Crémant de Bourgogne gaat terug tot ongeveer 1975. Echter, lang daarvoor werden al bubbels gemaakt maar dan onder een andere naam.

De wijn kenmerkt zich over het algemeen als fruitig en frivool en wordt voornamelijk gemaakt van de Chardonnay en Pinor Noir druif. De Gamay en Aligoté zijn ook druiven die je zoal kan tegen komen in de Crémant. Dat is ook een beetje afhankelijk van de prijs. Ook de Cremants worden in verschillende prijsklassen en smaakprofielen gemaakt. Dus blijf kritisch, er wordt ook een hoop bulk verkocht. we helpen je een beetje op weg.

Crémant de Bourgogne zal je tegenkomen met verschillende aanduidingen. Zo heb je natuurlijk de Crémant de Bourgogne Classique maar er worden ook andere aanduidingen gebruikt. Hieronder lees je hoe je de Crémant ook kan tegenkomen en wat je kan verwachten.

 1. Crémant de Bourgogne blanc. Een wijn die goed in balans is en is minimaal gemaakt van 30% Pinot Noir. Deze variant is gemaakt van minimaal 30% Pinot Noir en/of Chardonnay.
 2. Crémant de Bourgogne blanc de blancs. Zoals de naam al weggeeft. De wijn is enkel gemaakt van witte druivenrassen. Vooral de Chardonnay is populair. Deze wijn is vooral lekker fris en sprankelend.
 3. Crémant de Bourgogne blanc de noirs. Voor deze wijn is voornamelijk de Pinot Noir gebruikt. Heel kort door de bocht gezegd is dit een witte wijn gemaakt van blauwe druiven.
 4. Crémant de Bourgogne rosé. Deze wijn is voornamelijk gemaakt van Pinot Noir. Maar er zou ook Gamay in kunnen zitten. Dit zorgt vaak voor extra fruit.

Naast feestelijke gelegenheden combineer je deze wijn met schaal- en schelpdieren en verse kazen. Voila, top wijn-spijs. Daarnaast is dit ook een heerlijke wijn om te drinken tijdens warme zomer dagen. De tinteling in je mond geeft de frisheid waar je naar op zoek bent!

Loopt het water je nu al in de mond van deze wijn? Probeer dan zeker eens de Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs of de Crémant de Bourgogne Classique van Domaine Luolle.

Staat hier toch niet iets voor je tussen? Kijk dan gerust nog even verder op onze webshop. Hier kan je dan ook filteren op wijn smaken. Probeer het eens! Heb je behoefte aan persoonlijk advies of heb je vragen over een wijn bij een specifiek gerecht? Stuur ons dan een berichtje en wij helpen je graag verder.

Evenementen / tastings
 • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam
  19-10-2019

  Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig rood, knisperend wit, een spetterende bubbel en zwoele dessertwijnen. De sfeer is losjes,...       Lees meer
 • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht
  12-10-2019

  VOL!!! Inschrijven niet meer mogelijk. In Amsterdam hebben we nog wel plekjes! ------------------------------------------------------------------------------------------------- Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig...       Lees meer
 • Wijnproeverij Joost & Joost Den Haag
  08-11-2019

  Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig rood, knisperend wit, een spetterende bubbel en zwoele dessertwijnen. De sfeer is losjes,...       Lees meer
Wijnblogs
 • Welke wijn kies jij bij de BBQ?

  Het is zomer! En dan denken we qua eten meteen aan barbecue! En dan bedoelen we natuurlijk niet een berg vlees en stokbrood. Een heerlijk visje, schaaldieren of groente zijn...
  Lees meer
 • Nieuw seizoen, nieuwe wijnen(huizen)!

  De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest met het uitbreiden van ons assortiment. Zo blijven wij jullie verrassen met nieuwe wijnen. Daarnaast is het ook altijd leuk om te...
  Lees meer
 • Boers genieten met Portugees visgerecht!

  Eindelijk! De zon laat zich steeds vaker en langer zien. Langzaam aan krabbelt de temperatuur omhoog en dit merk je meteen. De mensen hebben er zin in en verlaten ook...
  Lees meer