Feestelijk Kerstdiner met Joost & Joost
19-12-2018Het is weer de tijd van het jaar waarbij jij en je vrienden en familie bijeenkomen in de meest feestelijke outfitjes. Reden genoeg om veel mooie wijnen te ontkurken en heel lekker en vooral veel te eten. Vandaag geven Joost & Joost je tips voor een feestelijk kerst diner!
Sekt met oesters
We beginnen de avond met een oestertje, dan sla je de plank in elk geval nooit mis. Kies voor een klassieke vinaigrette zoals rode wijn azijn met een sjalotje of ga eens voor Asian variant met sojasaus, limoen, pepertje, bosuitje en gember. Het ziltige van de oester gaat mooi samen met een bubbel, zoals Sekt. Sekt is er in alle soorten en maten. Met de Riesling Sekt van wijnmaker Heiko Bamberger zit je in elk geval goed (wijnblogger Nadien Visser van Le Club des Vin schreef er onlangs een blog over). Hij maakt zijn Sekt op de traditionele Champagne manier, waarbij de tweede vergisting op de fles plaatsvindt. Alle flesjes worden nog met de hand gedraaid! In deze Riesling Sekt proef je rijpe goudrenetten en iets mineraligs. Een fijn begin van de avond!
Gerookte zalm met Bourgogne Chardonnay
Joost & Joost houden van klassiek. Als voorgerecht kiezen we voor vers gerookte zalm. Kies dan wel voor een goede visboer en rook de vis zelf. Dat is eenvoud op z’n mooist! Daarbij kiezen wij een klassieke Bourgogne Chardonnay van Bachelet, maar zeker niet uit de tijd! De Bourgogne Blanc is een mooie ronde wijn, met het bekende botertje, diepgang en tegelijkertijd een heerlijke frisheid. Snel inslaan want elk jaar krijgen we weer een kleine oplage die het jaar niet helemaal haalt!
Tagliolini met truffel en Barbaresco
Voor het hoofdgerecht gaan we voor een Italiaans recept, iets dat bij Joost & Joost in de keuken graag gemaakt wordt. We kiezen voor Tagliolini met een saliebotersaus, zwarte truffel en een lepeltje geraspte Parmezaanse kaas. Dit gerecht gaat ontzettend lekker samen met de Barbararesco van Barale Fratelli. Barbaresco wordt ook wel het kleine broertje van Barolo genoemd. Allebei afkomstig uit Piemonte, en allebei gemaakt van de Nebbiolo druif, maar vaak iets minder lange houtopvoeding gehad (en dus een ander prijskaartje). Deze Barbaresco heeft een granaatrode kleur met oranje tinten. De geur is heel delicaat en gaat van plezierig hout naar viooltjes en gestoofd rood fruit. De smaak is harmonieus en fluweelzacht. Voor een alternatief kies je voor de Orfeo Rouge. Cabernet Sauvigngon als een lekkere volle dikke wijn tjokvol smaak.
Kaas met 10 year old Port
Can’t go wrong with cheese. Voor de afsluiter van de avond gaan we weer klassiek; een kaasplankje. Kleed deze aan met wat druifjes, nootjes, krentenbroodje en een appelsiroop. Favoriet is vaak toch wel een rode Port. Wij kiezen voor de 10 jaar oude Tawny Port van Quinta do Portal. Deze Port heeft een prachtig goudbruine kleur van de vele jaren zorgvuldige houtrijping. Je ruikt amandeltjes en geconcentreerde rozijnen, gebrande macedamia’s, honing en wat jong rood fruit. Een prachtig lange finish!