Wijn & Spijs
26-11-2018Wijn & Spijs, the holy grail! 6 tips over wat jij moet weten op het gebied van wijn en spijs!
1. Zuur in eten en in wijn
Zuren vallen vaak niet eens zo op in een gerecht. Zure gerechten geven vaak een beetje een ‘strak’ mondgevoel. Al eerder las je over geitenkaas en een frisse wijn als Sauvignon Blanc in ons blog en dat is eigenlijk een goed voorbeeld. Denk aan wijnen met druiven als Sauvignon Blanc, Riesling en Pinot Noir.
2. Bitter + bitter = extra bitter
Extra bitter, dat is niet lekker. Laat een tanninerijke wijn dus staan bij bitter eten zoals witlof of spruitjes en kies voor een milde, sappige wijn zoals de Bamberger Noir de Noir.
3.Zout vraagt om wat kracht
Bij zout eten hoef je eigenlijk niet lang te zoeken naar de juiste wijn, want bij zout kun je zo goed als elke wijn drinken. De tannines in wijnen worden namelijk zachter door zout in eten. Je kunt dus best voor een krachtige, rode, tanninerijke wijn (zoals een Bordeaux of een Barolo) kiezen bij je een stukje vlees.
4. Pittig eten en wijn
Bij pittig eten pak je snel een biertje, maar toch kun je pittig eten juist heel goed combineren met wijn door bijvoorbeeld te kiezen voor een strakke wijn met veel zuren. denk aan Riesling, maar ook Sauvignon blanc. Een (licht) zoete wijn gaat ook heel goed, juist die tegenstelling van pittig (en vaak ook zuren) en het zoet brengen elkaar in balans.
5. Zoet lijkt minder zoet
Bij zoete nagerechten kies je voor een zoetere wijn omdat de perceptie van zoetheid en fruit in een wijn minder wordt door de reeds aanwezige zoetheid. Volg je ons? Uitzondering op de regel is een wel heel zoet gerecht. Om het dan allemaal niet te zwaar te maken kies je voor een zoete wijn met een klein zuurtje erin, zoals een Sauternes.
6. Umami, dat is lastig
Al eerder las je op onze social media dat je umami tegenkomt mét (Italiaans hammetje, gerookte zalm) en zonder zout (asperges, champignon). Een wijn kiezen bij eten met umami en zout is niet zo’n probleem. Umami eten zónder zout is daarentegen lastiger. Umami in eten zorgt ervoor dat een wijn bitterder proeft. Tanninerijke wijnen wil je dus vermijden. Kies eerder voor een zachte, ronde wijn met body zoals een witte Rhone wijn zoals de Laudun Blanc.
Hoe helpen wij je in de webshop?
In onze webshop helpen we jou op weg! Je kunt zelf selecteren bij welk hoofdingrediënt jij een wijn zoekt. We maken hierin onderscheid tussen groente, vis, vlees, vogel, kaas en schaaldieren. Ook geven we bij elke wijn weer in logo’s welke eetcategorieën hierbij passen. Detail advies nodig, je kunt ons altijd even conacten op [email protected]