Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement

De lekkerste Coquilles!

24-02-2016

Niets voor niets is “cuisine” onderdeel van het logo van Joost & Joost. Ja, we staan graag in de keuken en voor het ontwikkelen van een heerlijk recept draaien we onze hand niet om. Hier een mooi recept uit eigen keuken. Strak, niet te moeilijk en vooral smaakvol; ziltig, aards, zoetje, licht zuur, fris! Met natuurlijk een paar wijnsuggesties die perfect aansluiten op dit gerecht.

Voor het gemak noemen we ons gerecht Coquilles à la Joost & Joost, een prachtig origineel voorgerecht bij een gezellig diner of een mooi gerecht voor de lunch! Don’t worry, we zijn geen weegschaal koks. Je hoeft dus niet alles precies af te wegen, het zijn richtlijnen. Makkelijk toch?

Ingredienten:

Aan de slag:

Snij de pancetta in blokjes en bak deze uit in een kleine braadpan samen met de in reepjes gesneden salie. 1 of 2 blaadjes salie pp heel houden en gewoon meebakken in de pan. De coquilles met beetje zout kort aanbakken in hete pan (non-stick bodem is aan te bevelen!). Bruin van buiten en van binnen mag het nog licht rauw zijn. Een beetje lauw is prima. De coquilles hebben maar een paar minuten nodig, zorg dat je deze direct kunt opdienen. De zeekraal heel kort wokken met een scheutje olijfolie. Het moet nog een bite behouden. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten.

Op elk bordje maak je een bedje van de zeekraal. Tegelijkertijd blus je de pan waarin de pancetta is gebakken af met de appelazijn en een flinke scheut goede olijfolie, eventueel peper en zout. Je kunt vrij makkelijk proeven of de azijn en olie in balans zijn. Snij de coquilles doormidden en leg deze op het zeekraal-bedje leggen, dakpansgewijs. De pancettablokjes op de coquilles leggen en als garnituur het hele gebakken salie blaadje on top. Dresseer met de azijnolie en voilà. Ready to impress!

Wijsuggesties:

Barale Chardonnay – deze wijn ondersteunt dit gerecht perfect en combineert goed met het vettige in de olijfolie, het ziltige van de zeekraal en de pancetta. Alle basis smaken zitten ook in de wijn zelf en de wijn zal een geheel van het gerecht maken en de mooie smaken versterken.

Triebaumer Gelber Muskateller – fris, kruidig, aromatisch en speels. Onmiskenbaar de geur van muskaat en toch droog met een lekkere aciditeit die heel mooi combineert met het ziltige en balsamic appel azijn van de saus. Met deze combi zet je de smaakpapillen op scherp!

Bamberger Riesling Gewürztraminer – deze halfzoete wijn is een ware smaak sensatie en combineert mooi met het zoetige van de appelazijn en het hartige van de pancetta en zeekraal. Bij deze combi is het lekker om nog wat citrus aan het gerecht toe te voegen.

IMG_2179

Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht -29 okt
    29-10-2023

    Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, knisperend wit, spetterende bubbels en zwoele dessertwijnen. De sfeer...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam - 14 okt
    14-10-2023

    Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, knisperend wit, spetterende bubbels en zwoele dessertwijnen. De sfeer...       Lees meer
Wijnblogs
  • 5 regels om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken!

    Wijn en Spijs. De 'Heilige graal'. Want Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie,...
    Lees meer
  • Haal alles uit je oud & nieuw met deze bubbeltips!

    Of het nu komt door omdat we graag het nieuwe jaar knallend in willen gaan of omdat er niks  feestelijker is dan een glas met bubbels... Een fles mousserende wijn...
    Lees meer
  • Amarone vs Barolo

    Deze wintermaanden vragen natuurlijk om heerlijk warme en volle wijnen. Twee wijnen die direct in ons opkomen zijn koning Barolo en koningin Amarone. Twee prachtige Italiaanse wijnen die dit seizoen...
    Lees meer