Karl Hendrik Frick Wein und Spirituosen
Villabella (Verona, Italië)
Villabella is de exclusieve tak van het familie bedrijf Delibori, een middel-grote speler als het gaat om Italiaanse wijn, in de omgeving van Verona. Met de witte en rode Villa Cordevigio (tevens Resort Hotel met sterren restaurant Guide Michelin) heeft het bedrijf twee parade paardjes in handen. Ook hier is een nieuwe generatie opgestaan met veel liefde voor de Italiaanse wijn, in en rondom Verona en het Gardameer. Ze voeren een mooi scala aan wijnen van consistente hoge kwaliteit.
Weingut Günter + Regina Triebaumer
Günter + Regina Triebaumer vertegenwoordigen de nieuwe generatie die op staat om de goede naam van Oostenrijkse wijn verder uit te bouwen. Voordat Günter en Regina het wijngoed overnamen hebben ze beiden eerst bij andere gerenommeerde wijnhuizen gewerkt, Günter als wijnmaker en Regina in de marketing (ook Internationaal). Met deze ervaring hebben ze het wijngoed Triebaumer omgebouwd tot een bedrijf van grote klasse, mooie strakke wijnen, modern met behoud van de traditie. De klassiekers zijn evident, Ze hebben groot respect voor het terroir en maken optimaal gebruik van het Pannonisch klimaat. De wijnen laten zich samenvatten als puur, strak, authentiek met een mooie structuur. Hun witte en rode Trie wijn is een unieke samenstelling van telkens drie druivensoorten. Zeer creatief en speels!
De filosofie van G + R is een optimale harmonie tussen druif en terroir. Het klimaat zelf levert een grote bijdrage, landklimaat met een mooie “IndianSummer”, ideaal voor de rijping van de druiven. De ondergrond in het gebied in en rondom het plaatsje Rust bestaan uit leisteen, löss en kalksteen. De wijnbouw in dit gebied bestaat al eeuwen op de heuvels die langzaam aflopen naar het meer van Neusiedl.
Clavelin Hubert & Fils
Hubert Clavelin is een klein familie huis, midden in het dorp Le Vernois in de Jura. Al 4 generaties worden hier prachtige Jura wijnen gemaakt, sinds 1845. Al 600 jaar voor Christus wordt er wijn verbouwd in dit gebied. Het huis maakt alle traditionele wijnen kenmerkend voor dit gebied, de Vin Jaune, de Vin de Paille, de Savagnin en ook de Macvan. Allemaal heel bijzondere intense smaken en voor de liefhebber.
De Vin Jaune is wel het meest bijzonder, het ligt 6 jaar en drie maanden op eiken en gedurende de rijping wordt de wijn niet bijgevuld. Aan het oppervlak ontstaan een laag schimmel die sterk naar gist ruikt, de “flor”, en dit geeft de heel bijzondere smaak aan de wijn. Hij droogt voor 38% in en vandaag dat deze wijn gebotteld wordt in flessen van 62 centiliter. Deze bijzondere fles wordt de Clavelin genoemd. De wijn is volledig geoxideerd en is dus ook na openen zeer lang houdbaar.
Weingut Tesch
Sallier de la Tour
Sallier de la Tour, 1 van de parels van de wijnbouw op Sicilië. Dit huis maakt een vijftal mooie wijnen en het huis is onderdeel van het grotere Tasca d’Almerita. Het gebied maakt onderdeel uit van de Monreale DOC zone en daarvoor hebben de akkers van Sallier de la Tour het perfecte terroir. Naast de Syrah verbouwen ze de Nero d’Avola, de Grillo en de Inzolia druiven. Hiervan worden mooie individuele wijnen gemaakt die op eigen kracht snel naam gemaakt hebben.
Het landgoed bestaat uit 135 hectare in de Jato Vallei en er wordt sinds het midden van de 19de eeuw wijn verbouwd. Op dit moment is er 50 hectare aangeplant en in productie. Kenmerkend voor de wijnen van Sallier de la Tour zijn de mooi gebalanceerde tannines in de rode wijnen perfect in harmonie met een vleugje peper, blauwbessen en bramen. De witte wijnen doen de druiven volledig tot hun recht komen, mooie gebalanceerde frisse smaken.
Domaine Séailles
Domaine Séailles is een pionier in het opzetten van biologische wijnbouw in de Gascogne! Het huis is sinds begin jaren 60 in familie handen en naast de wijnbouw stookt het heel bijzondere Armagnacs. Het terroir ligt op hoge heuvels en bestaat uit fijne klei, lei grond en gebroken steen. In het oosten en zuiden staat het bloot aan de zon, en die is er in overvloed in dit gebied. De wijngaarden zijn 25 ha groot en zijn voor het wit beplant met Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc, Gros Manseng, Colombard en Ugni Blanc. Voor het rood met Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Syrah. De Ugni Blanc wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de Armagnac Ténareze.
Armagnac is eigenaar Jean zijn passie, zijn leven zelfs. Zijn overgrootvader is hiermee begonnen en zijn schoolgeld is betaald met de armagnac van zijn opa, net zoals hij nu de studies van zijn kinderen betaald met de Armagnac van zijn vader. Want een goede armagnac is volgens Jean minimaal 25 jaar gerijpt. Voor die respectabele leeftijd wordt dit digestief door Jean dan ook niet verkocht.
Ook de wijn krijgt de aandacht die het verdient. ER wordt momenteel geïnvesteerd in en gloednieuwe wijnkelder en opslag volgens de modernste technieken die ook nog eens verantwoord zijn. Sinds eind 90’er jaren wordt er op het landgoed geen kunstmest gebruikt, geen herbiciden, geen insecticiden en geen synthetische producten. Dit komt de eigenlijke smaak van de druiven te goede. Het Domaine is AB gecertificeerd door Ecocert en ondergaat momenteel de NOP certificering. Oftewel, erg bio en ook erg lekker allemaal.
Barale Fratelli
De cantina van Barale Fratelli ligt in het centrum van Barolo, het hart van de Piemonte. Een mooi Italiaans pleintje, koffietentje aan de overkant, bakker ernaast, precies zoals je het voor kunt stellen.
Barale Fratelli is een familiebedrijf sinds 1870, toen Barolo net een beetje op de kaart kwam. Vader Sergio staat aan het hoofd, hij houdt van wijn maken en van het land. Dochter Eleonora zorgt voor de organisatorische en commerciële kant van het bedrijf. De rest van de familie helpt natuurlijk ook mee.
Barale maakt grote wijnen van beroemde wijngaarden, Barolo en Barbaresco en gelukkig houden ze het daar niet bij. Barbera, Nebbiolo, Arneis, Chardonnay, Moscato d’Asti en Grappa. Alles van op en top kwaliteit en gemaakt volgens de traditionele school maar met moderne technieken. Bij dit bedrijf heeft Joost de Ridders een stage gelopen en het spreekt voor zicht dat Joost & Joost nauwe banden houden met dit mooie bedrijf. Zelden maak je mee dat familie banden, tradities, terroir, assortiment en nieuwe ontwikkelingen zo door elkaar heen lopen. Een avondje aan de eettafel met de familie geeft veel inzicht in deze dynamiek van een oud wijnhuis in Barolo.
Vignerons de Fontesole
Fontesole is een kleine cooperative middenin het plaatsje Fontes in de Languedoc. Hier worden mooie betaalbare wijnen gemaakt met een mooi streek karakter. De kleinschaligheid betekent dat de wijnboeren nog steeds een sterke band hebben met het product en dat komt de wijn alleen maar ten goede en is ook duidelijk te proeven. Dat maakt de de wijn een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding heeft en ook zeer geliefd is bij de consument. Deze mooie cooperative levert de instap wijnen van Joost & Joost.
Wein und Sektgut Bamberger
Wein- und Sektgut Bamberger, uit Meddersheim in de Nahe, is een echt familiebedrijf. Er wonen hier maar liefst vier generaties onder één dak. Innovatie & traditie gaan hand in hand bij dit huis. Dit zorgt ervoor dat Bamberger zowel mooie klassieke wijnen maakt als wijnen die meer in de nieuwe Duitse stijl passen. Alle wijnen hebben één gemene deler: kwaliteit en drinkbaarheid.
Heiko Bamberger zwaait momenteel de scepter, voor advies kan hij nog altijd bij zijn vader terecht! We hebben Heiko leren kennen op onze zoektocht naar goede kwaliteit sekt. Via allerlei lokale verwijzingen en aanbevelingen stonden we plots voor dit huis op de stoep. Al snel werden de kurken ontploft, de klik was er meteen en wij hadden al snel door met een hele goede en gedreven wijnmaker te maken te hebben.
Heiko heeft als filosofie om drinkbare sappige wijnen te maken die voor een breed publiek toegankelijk zijn en waarvan je altijd nog een glas wilt! Een filosofie waarin wij ons goed kunnen vinden. De Sekt is een voorbeeld van een klassieke wijn, deze wordt nog op de traditionele manier gemaakt, wat betekent dat de flessen met de hand gedraaid worden. En alle vier de generaties dragen hieraan hun steentje bij. Zo zul je zien dat als je een fles sekt besteld deze nog een streep verf in de ziel van de fles heeft staan. Zo kan makkelijk gecheckt worden of alle flessen gedraaid zijn.
Villa Dria
Wijn in de Gascogne begon toen de Romeinen in dit gebied hun eerste “villa’s” bouwden en tot op de dag van vandaag komen er heel mooie wijnen uit dit gebied. Villa Dria is vernoemd naar die periode en de eigenaar en wijnmaker van dit mooie huis, Jean-Pierre Drieux, maakt hier wijn op een zeer duurzame wijze. Door organisch mesten, het gebruik van planten extracten en het toepassen van geo-biologie, wordt er zo natuurlijk mogelijk gewerkt en wordt het afweer systeem van de druivenranken zelf geoptimaliseerd. Zodoende wordt het gebruik van conventionele chemicaliën zeer beperkt wat de biodiversiteit en duurzaamheid van het land ten goede komt.
Daarnaast worden er mooie en zeer expressieve wijnen gemaakt. Frisse, aromatische, complexe wijnen, sappig en smaakvol. De basis voor de wijnen zijn de typische Gascogne druiven zoals de Colombard, Gros en Petit Manseng en de Ugni Blanc. Voor het rood wordt met Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc gewerkt.
Azienda Agricola Messnerhof
Weingut Messnerhof ligt in Bozen oftewel Bolzano, Südtirol oftewel Alto Adige. Alto Adige ligt in het noordelijkste puntje van Italië tegen Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitersland aan en loopt tot aan het Gardameer. Hier hebben we de heel bijzondere wijnmaker Bernard Richler en zijn bedrijf Messnerhof leren kennen. Wijn professor aan de Agrarische school van Auer en tevens wijnboer op de wijngaarden die hij van zijn ouders heeft overgenomen. Op drie akkers met een totale oppervlakte van 2,9 hectare, verzorgt Bernhard zijn druivenstokken. Hiervan maakt hij een zestal verschrikkelijk mooie en unieke wijnen.
Al 20 jaar bouwt hij aan zijn persen, tanken en wijn-routing, terwijl hij telkens nieuwe vondsten in de wijnwetenschap toepast en door ontwikkelt. Zijn missie is wijnen te maken zoals ze bedoeld zijn voor die druivensoort, op dat stukje terroir, gebruikmakend van de modernste technieken. Alles gebeurt en gaat door zijn eigen handen, elke tros heeft hij aangeraakt en hij praat er over alsof hij met elke tros een relatie heeft. Kleinschaligheid pur sang! Bij zijn verhalen hang je aan zijn lippen. Een wandeling langs zijn druivenstokken is een aaneenschakeling van weetjes en anecdotes. Elke meter heeft zijn verhaal!
Daarnaast is het bedrijf volledig duurzaam gemaakt. Aan alles is gedacht, hergebruik van vrijkomende warmte, gebruik van zonnen energie, de dunst mogelijke flessen, verpakking, aan de hele bedrijfsketen is gedacht.
Overdreven …………? Tot je zijn wijnen proeft. Het unieke karakter van elke wijn en druivensoort, het uiterste optimum aan smaak en diepgang mogelijk voor die druif op dat stukje grond. Toppers en door de zeer kleine oplagen, uniek! Must-have’s voor de puristen en liefhebbers onder ons! Dit huis dragen Joost & Joost een warm hart toe.