Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement

Tabordet

Tabordet is een klassiek Sancerre huis gerund door broer en zus Yvon en Pascal. Hier is het Sancerre, Sancerre en Sancerre wat de klok slaat. De zoons nemen het bedrijf inmiddels over en experimenteren ook met houtrijping en rode Sancerre. Echter het vlaggenschip blijft de strakdroge klassieke Sancerre. De ultieme Oesterwijn.

 

Mas de Cadenet

De familie Negrel, Mas de Cadenet, is een van de oudste families van wijnmakers in de Provence. Al ruim 200 jaar staan zij aan het hoofd van het wijnhuis Mas de Cadenet. Het landgoed is onderdeel van Côtes de Provence Sainte Victoire, een gebied met een eigen appelation.

In de lente van 2019 ontwikkelden Maud & Matthieu Negrel, de huidige en zevende generatie, een aantal nieuwe labels waaronder L’Echappee Belle, een eigen onderdeel van Mas de Cadenet. . Hun doel is om binnen de beroemde ‘Negrel stijl’ de persoonlijke smaak van de familie tot uitdrukking te brengen. Boven alles willen zij dat hun wijn de nuances en variatie van de wijngaarden in de Provence weergeeft.

 

 

La Villa Real

Villa Real is de merknaam van Bodegas La Remediadora. Binnen La Mancha zijn ze nog een ‘kleine speler’ met zo’n 1600 ha. Voor Joost & Joost is dit één van de grootste producenten waar wij mee werken. WE delen wel dezelfde filosofie. Elke dag wat verbeteren en liefde voor de wijnen. Villa Real wil mooie maar betaalbare wijnen maken, voor elke dag. Wijnen die niet gaan vervelen en altijd plezier geven. Dat is dan ook exact waar wij voor vielen. Doordat in La Mancha zeer goed te cultiveren valt en de druiven hier goed aanslaan, weinig risico op schade oplopen en er op bepaalde schaal geproduceerd wordt is de prijs/kwaliteit van de Villa Real wijnen dik in orde. Eén van onze ‘huiswijn’ labels waar we trots op zijn.

Bodega Beleluin

Deze sympathieke Bodega is een echte ontdekking. Dimas, de operating wijnmaker, is de 3e generatie. Hij vernieuwd waar nodig als dit wijn ten goede komt maar de traditie staat zeker nog centraal. Mooie drinkbare Riojas die het Rioja gevoel representeren is het doel. De stijl is daardoor fris, zwoel, gelaagd. Mooie wijnen, met een oprecht karakter. De beste druifjes gaan in de Crianza en de Garnacha is een lekkere vriendelijke doordrinker met karakter. Wij zijn in onze nopjes met deze wijnen!

 

 

Domaine Allégret

Domaine Allégret is het paradepaard van een hoogstaand coöperatief in de Côtes du Rhône, Vignerons Propriétés Associés. Het omvat nu ook wijnen uit de Côtes de Nîmes en de Languedoc. Het collectief bestaat al sinds 1929 en de wijnboeren komen uit de driehoek Saint Hilaired’Ozilhan, Castillon de Gard en Valliguières. In 1957 ontving het gebied zijn eerste AOC en in 1985 de AOC Côtes du Rhône Villages. De coöperatief is zich blijven ontwikkelen, ook in de selectie van wijnboeren, werkmethoden en uiteraard de kwaliteit van de druiven. Het bedrijf groeit nog steeds en nieuwe wijnhuizen hebben zich aangesloten.

Hacienda del Carche

Dit gemoderniseerde wijnbedrijf ligt in het gebied Jumilla, in Zuid-Oost Spanje in het noorden van de Murcia regio. De lijmgrond met hoog vocht absorberend vermogen zorgt er hier voor dat langdurige droogten overleefd kunnen worden. Dit geeft een unieke smaak geeft aan de druiven. De wijnmaker, Valérie Durand, maakt fruitige wijnen en streeft naar behoud van het sterke karakter van de druiven. Als geheime ingrediënt  voegt ze een hint van vrouwelijkheid toe aan de smaaksetting…

Cheval Quancard

Cheval Quancard bestaat al vele generaties en neemt een een bijzondere plek in binnen het wijngebied Bordeaux. Pas in de 5e generatie kwam de focus uit de bankiers familie door de broers Eugene en Jean volledig op de wijn te liggen. De een was goed in wijn maken, de ander in handel. 3 generaties later wordt het wijnhuis gerund door vader Marcel en zoon Roland.

Inmiddels is Cheval Quancard een echt begrip met meerder wijnhuizen en een compleet assortiment. Kwaliteit is hierbij leidend en de pwijnmaakprocessen worden dan ook nauwlettend gevolgd en continu verbeterd zonder de traditie die voor de Bordeaux wijnen zo van belang is uit het oog te verliezen. Cheval Quancard loopt hiermee altijd voorop en zijn ook organisch gecertificeerd sinds 2007.

Daar waar wij in eerste instantie op zoek waren naar een mooie serie bordeaux rood raakten we op de wijnbeurs ProWein op slag verliefd op de Cuvée Laurance, een witte entre-deux-mers met mooie houtrijping. De rode wijnen toonden dezelfde finesse, echtheid en diepgang. De keuze voor dit huis was snel gemaakt.

 

Marques de Vargaz

De Grupa Vinicola Marques de Vargas is nog vrij jong en opgericht in 1989 door de 4e generatie. De wijnroots gaan echter veel verder terug en zijn een bekende naam in de wijnwereld. Wij kwamen via de Nederlandse exportmanager Nicole in contact met Marques de Vargaz. Het was liefde op het eerste gezicht want nergens proefden we drie van Spanje haar grootste wijnen onder een vlag van zo’n uitzonderlijke kwaliteit. We wisten meteen het meteen, dit wordt onze Spanje specialist. Marques de Vargaz legt zich toe op het maken van 1 fantastische Albariño, 1 fantastische Ribera del Duero en 1 fantastische Rioja Reserva. Dat is focus! In echt uitzonderlijke jaren worden limited editions gemaakt van het allerbeste wat de wijngaard te bieden heeft, deze zijn echter vooral voor eigen gebruik.

Marques de Vargaz legt de nadruk op traditionele wijnen die gecombineerd worden met moderne technieken en op zo natuurlijk mogelijke wijze worden gemaakt. Schrik bijvoorbeeld niet van een beetje sediment in de rode jongens, de filtratie is minimaal!

Vincent Bachelet

Vincent is van een vierde generatie wijnmakers, van origine uit het plaatsje Dezize-les-Maranges, ook in de Bourgogne en in 2007 verhuisd naar Chassange-Montrachet. Hier restaureert hij de voormalige wijnopslag/kelder dat hij heeft overgenomen van het huis Marcilly. De kelders stammen uit de 18de eeuw. Vanuit deze plek bewerkt Domaine Bachelet 15 hectaren wijngaarden verspreid over het hart van de Côte de Beaune en ook de Côte de Nuits. Zijn dochter Aurore wordt klaargestoomd om dadelijk als 5de generatie het bedrijf over te nemen. Nu al behartigt ze de marketing van het Domaine.

De wijnen van dit huis worden gemaakt volgens de tradities van vader op zoon op dochter. Veel handwerk, ook bij de selectie van de druiven bij de oogst. De wijn ontwikkelt op eikenhouten vaten waarvan 30% jaarlijks vernieuwd wordt. Voor Joost & Joost een prachtige vondst midden in de Bourgogne.

Quinta do Portal

Dit mooie familie bedrijf, Quinta do Portal, uit de Douro in Portugal bestaat al reeds sinds het eind van de 19de eeuw en is actief in de port.

Het Douro wijngebied bestaat sinds 1756 en de ruim 250.000 hectaren lopen langs de oevers van de Douro rivier. Bij de plaats Porto mondt de rivier uit in de Atlantische oceaan. Verschillende wijngebieden liggen aan de Douro, het wijngebied Douro zelf is het meest indrukwekkend, met haar diepe valleien en ravijnen. Koude winters en hete zomers kenmerken dit gebied. Door een wijde variatie aan micro-klimaten is het gebied onderwereld in drie sub-regio’s: Baixo-Corgo, Cima-Corgo en Douro Superieur.

In de begin jaren 90 is het Quinta do Portal met veel passie overgegaan op het “Boutique Winery” concept. Pedro runt de business tegenwoordig en onderscheid zich met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding voor zowel de wijnen als de Port en natuurlijk die net iets andere Portugese wijnen. Vol rood en fris wit. Ook de vinho verde ontbreekt niet, een echt feestje in de zomer! In de wijnen ontdek je nog de rauwe Portugese smaken. Echte smaken zoals wij dat noemen!

 

 

 

Bodegas Nidia

Het relatief kleine wijnhuis Bodegas Nidia in de Rueda, maakt een hele mooie Verdejo. Op slechts 12 hectare wordt deze Rueda van 100% Verdejo druiven geteeld. Deze wijn is een mooi voorbeeld van welke uitzonderlijke kwaliteit kan voortkomen uit een traditionele wijze van wijn maken gekoppeld aan de nieuwe technieken. In korte tijd heeft deze wijn naam gemaakt als één van de fijnste en meest consistente van de “boutique” wijnen.

Rueda ligt ten noordwesten van Madrid in een historisch deel van de eeuwenoude Castilla Y León. Het gebied is bezaaid met kerken, uitzonderlijke architectuur en landhuizen en het gebied weerspiegelt de de belangrijke rol die het gespeeld heeft bij de herovering op de Moren door Spanje.

Zoals het bij een goede Verdejo hoort, komt de geur van de wijn je snel tegemoet. Elegant met intense aroma’s van Venkel, munt, en natuurlijk de kenmerkende perziken en groene appel. De wijn smaakt heerlijk fris, mineraloog en is rond en wulps! Verleidelijk! De afdronk is intens en de fijne smaak van de Verdejo druiven blijft op een aangename manier lang aanhouden.

Champagne Bertrand Devavry

Champagne Bertrand Devavry is een kleinschalig familiehuis waar de nieuwe generatie aan het overnemen is. Sinds 1950 maakt dit huis hun eigen Champagne in Champillon, 3 km ten noorden van Epernay. De wijngaarden zelf liggen verspreid in Haut Villiers (het dorp van de Dom Perignon), in Romery en Champillon, in Sermiers vlakbij Reims en rondom Sezanne. De stijl van het huis is zeer fruitig en gebalanceerd.
De consistentie en de kwaliteit van dit kleine huis zijn opzienbarend. Joost & Joost hebben drie mooie champagnes uitgezocht, een tradition, een Blanc de Blancs en een Blanc de Noir. Daarnaast maakt het huis ook mooie Cru’s en zelfs Grand Cru’s. Hier wisten we snel met een klein top huis te maken te hebben.

Château Theurry

Château Thuerry is een prachtig gelegen wijngoed midden in de Var in de Provence, Zuid Frankrijk. Het château heeft een oppervlakte van totaal 340 ha, waarvan er 45 gereserveerd zijn voor de wijnbouw.  De wijnen liggen op drie verschillende heuvels in Flayosc, Villecroze en TourTour. De heuvels vormen een natuurlijke bescherming tegen de mistral. De grond bestaat uit klei, lei steen en kiezel, welke het mooie karakter bepalen van de wijnen die ze hier maken. Er is veel geïnvesteerd in dit bedrijf en het maakt gebruik van de meest moderne technologie. De wijnkelder is een bezienswaardigheid op zich en laat zien hoe zeer er nagedacht is over het productie process en het efficient verwerken van de oogst. Zowel het wit, de rosé en het rood zijn heel bijzonder en typisch Provence, maar ook wordt er volop ge-experimeert met nieuwe combinaties en manieren van wijnmaken. De Rosé L’Exception is daar een voorbeeld van, ontwikkeld in samenwerking met Alain Ducasse,  heeft een rijping van 8 maanden op Frans en Amerikaans eiken.

Messnerhof

Messnerhof is een klein pareltje in het gebied van de Alto Adige, ofwel Zuid Tirol in Italië. Op 2,9 hectare maakt Bernhard Richler 6 fantastische kwaliteits wijnen.  Het wijngoed ligt in St Peter, net aan de rand van Bozen/Bolzano en in het midden van het wijngebied St Magdalener. Bernhard is docent aan de hoge Landbouwschool in Auer en geeft les in wijn en keldermeesterschap. In die hoedanigheid heeft hij ervan een missie gemaakt prachtige wijn te maken volgens de meest moderne technieken zonder de traditie uit het oog te verliezen. Zijn hele bedrijf is hiervan doorspekt en aan alles is gedacht, naast het feit dat hij alles doordacht, ontwikkeld en met eigen handen gebouwd heeft. Een uniek voorbeeld van het nieuwe wijn-ondernemerschap. Zijn wijnen zijn stuk voor stuk uniek en zijn voorbeelden hoe je het beste haalt uit de druivensoort, terroir en het bijzondere micro klimaat op de drie akkers waar Bernhard zijn druiven heeft staan. Elke tros gaat door de handen van de wijnbouwer en maker zelf!

Frassinelli

Vanaf het eerste moment zijn we verslingerd geraakt aan de prosecco van het mooie Italiaanse huis Frassinelli uit het gebied Conegliano vlak boven Venetië in Italië. Het hart van de prosecco. Het bedrijf is in 1966 opgericht door Renzo Frassinelli en wordt tegenwoordig gerund door de 2 kneders, Gianluca, wijnmaker en Roberta die de verkoop en administratie onder heer hoede heeft. De wijnen bevinden zich in het gebied Mereno de Piave en in het gebied San Pietro de Felatto met een totaal oppervlakte van 15 hectare. De verschillende eigenschappen van deze 2 gebieden worden in de wijnen teruggevonden en worden benut in het maken van frisse en licht geparfumeerde prosecco’s. Joost & Joost voeren het hele spectrum van deze mooie prosecco maker.

Cielo e Terra

Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1908 en maakt mooie wijnen uit de druiven van de Veneto, het gebied dat zich uitstrekt van het Gardameer tot aan de Adriatische zee.

Het is één van de toonaangevende producenten van Italië. Cielo e Terra maakt zelfs Siciliaanse wijnen, maar hun thuishaven is het tot de verbeelding sprekende Veneto.

 

Weingut St. Remigius

Dit pracht wijnhuis in Zuid Duitsland, regio Baden, maakt een aantal uitgelezen wijnen waaronder de Spätburgunder “Merdinger Buhl”.

De families Isele en Bärman maken sinds 1980 wijn onder de naam St. Remigius. Hiervoor werden er ook al druiven verbouwd maar grootvader Isele verkocht deze aan de coöperatie. Sinds de jaren ’80 wordt de wijn zelf gemaakt met een focus op kwaliteit. Bijzonder in deze tijd want kwantiteit stond toen voorop in de regio. Spätburgunder is de koning van Baden en ook van Weingut St. Remigius.

Ondanks de zuidelijke ligging is het koel op de glooiende hellingen, het perfecte terrein voor de Spätburgunder druif, zoals de Pinot Noir in Duitsland heet.

Domaine Belle Mare

Domaine Belle Mare heeft het bedrijf geschikt gemaakt voor het maken van lekkere artisanale wijnen. Het Domaine ligt in de buurt van Montpellier, helemaal in het zuidpuntje, aan het Etang de Thau, aan de zee. Het beslaat ongeveer 60 hectare. Tot 10 jaar geleden werd er hier enkel bulk plonk gemaakt, dat in tank auto’s werd verkocht aan de grote handelshuizen. Totdat wijnmaker Christophe Michel zijn droom kon verwezenlijken toen hij het Domaine kocht. Hij heeft een enorm werk verzet, zowel in de wijngaard als bij het wijnmaker, om een bedrijf van deze omvang geschikt te maken voor het maken van lekkere artisanale wijn.

Hoeve Nekum

Sinds 1988 is begonnen met de wijnbouw van Nederlandse wijn op deze locatie. De hoeve Nekum dateert van 1304 en het gebouw wordt sinds 1934 bewoond door de familie Bollen. De eerste oogst vond plaats in 1990 en sindsdien wordt er steeds meer aangeplant en verder ontwikkeld. De graanzolder van dit van oorsprong agrarisch bedrijf is inmiddels tot een pracht proeflokaal ongebouwd.

Het Jekerdal, net onder Maastricht, is tevens het oudste wijngebied van Nederland. Dit wordt vooral toegeschreven aan het gunstige microklimaat. Het weer in het Jekerdal is het warmst en droogst van Zuid-Limburg. De wijngaarden van Hoeve Nekum bevinden zich op de steile zuid- en zuid-oost hellingen van de Louwberg.

De hellingen hebben een stijgingspercentage van 42% en zijn voor een deel naar het zuiden gericht, wat ideaal is voor de perfecte rijping van de druiven. De bodem bestaat uit een dunne laag löss op een ondergrond van grind en mergel. Door de kalkrijke bodem hebben de wijnen een natuurlijke neiging tot parelen (vorming van koolzuurgas belletjes), wat de wijnen een typisch fris en fruitig karakter geeft. Tevens zorgt de kalkrijke bodem voor een mineralige smaak

Distelleria Bianchi

Distelleria Bianchi in Sicilië maakt een pure en zeer zuivere Limoncello en Arrancello. Twee mooie en authentieke producten van het eiland Sicilië. Op een vakantie aldaar heeft Joost de mede-eigenaar van de distelleria, Claudio,  tijdens een gezamenlijke lunch met vrienden leren kennen. Al snel bezochten we een uur later de distilleria en heeft Claudio laten zien hoe zij hun producten maken en hoe ze de kwaliteit van hun producten waarborgen. Alleen maar pure ingrediënten, geen smaakstoffen, echte citroenschillen en sinaasappelschillen. Dat is zijn geheim zegt hij! Puur, simpel, eerlijk en zuiver! En daar houden Joost & Joost van!
Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam 14 juni 2025
    14-06-2025

    Yes, we mogen weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Knisperend & vol wit, rollende rose & ruig rood.  De sfeer...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam 1 nov 2025
    01-11-2025

    Yes, we mogen weer! Na een periode van droogte knallen we de flessen nu weer open. Zoals gebruikelijk hebben we hebben minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht 21 juni 2025
    21-06-2025

    Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Knetterend wit, rollende rose, ruig rood en spetterende bubbels. De sfeer...       Lees meer
Wijnblogs
  • 5 regels om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken!

    Wijn en Spijs. De 'Heilige graal'. Want Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie,...
    Lees meer
  • Haal alles uit je oud & nieuw met deze bubbeltips!

    Of het nu komt door omdat we graag het nieuwe jaar knallend in willen gaan of omdat er niks  feestelijker is dan een glas met bubbels... Een fles mousserende wijn...
    Lees meer
  • Amarone vs Barolo

    Deze wintermaanden vragen natuurlijk om heerlijk warme en volle wijnen. Twee wijnen die direct in ons opkomen zijn koning Barolo en koningin Amarone. Twee prachtige Italiaanse wijnen die dit seizoen...
    Lees meer