Zo kom je als een pro op onze voorjaarsproeverij
09-05-2018Aanstaande zaterdag mogen we weer spetterende voorjaarswijnen proeven op onze voorjaarsproeverijen. Fijne droge rose, bio rakkers, gekoeld rood, fijne bubbels en natuurlijk krakend vers en fris wit. Om als een échte pro op onze proeverij te verschijnen helpen wij je op weg met de basics, want: iedereen kan proeven!
Wijn proeven, het mooiste wat er is! Het lijkt ingewikkeld maar het zijn eigenlijk vijf simpele stappen: kijken -ruiken – walsen – ruiken – proeven!
De kleur
We beginnen met de kleur van de wijn. Kijk naar de kleur van de wijn. Is de wijn helder, zuiver van kleur? Een jonge witte wijn is helder, bleekgeel met wellicht groene tinten. Een houtgerijpte oudere wijn is weer meer brons en goudgelig van kleur. Ook voor rood gaat op dat een heldere kleur vaak jonger is, worden de randen van de wijn lichter of bruiner dan is het waarschijnlijk een oudere wijn. Tip: houd een wit papier achter het glas om dit goed te zien! Ruik aan het glas. Ruikt de wijn fris, muffig of misschien naar kurk?
Walsen en ruiken
Wals (beweeg het glas waardoor de wijn rondgaat in het glas) het glas. Dit voegt zuurstof toe en laat de aroma’s loskomen. Na het walsen ruik je waarschijnlijk dat er meerdere geuren losgekomen zijn. Te koude wijn kan je in je hand wat warmer laten worden, waardoor de wijn ook meer gaat geuren. Heel belangrijk, probeer te ontdekken en te benoemen wat je ruikt: fruitgeuren (kersen, meloen, appels, gedroogd fruit, rijp fruit, citroen); bloemen geuren ( roos, narcis, geranium, hyacint); plantaardig (hooi, gras, aarde, gemaaid gras); houtgeuren (eikenhout, ceder, sigarenkist). Laat je fantasie gaan en omschrijf wat je ruikt! Niets is fout, het is jouw beleving! Deel wat je proeft met anderen, ook wat je niet kunt benoemen. Met twee proef je meer dan één en help je elkaar.
En dan eindelijk proeven..
En tot slot, neem nu een slok en laat de wijn over je tong rollen, laat de wijn door je mond gaan terwijl je wat lucht naar binnen zuigt. Spuug uit (of niet…) en ervaar wat je hebt geproefd, hoe lang blijft de smaak hangen, ervaar je de wijn als soepel, wrang of zuur? Herhaal deze stap. Geeft de wijn je een prettige nasmaak, is de wijn krachtig en het meest belangrijke, vind je de wijn lekker? In dat geval … Herhaal stap 5!
Kom langs op onze voorjaarsproeverij!
Kort samengevat: kijken – ruiken – walsen – ruiken – proeven. Leer te benoemen wat je ruikt en proeft, deel dit met anderen! Onthoud wat je aan een wijn lekker vindt en blijf nieuwe wijnen proberen! Daar zijn onze voorjaarsproeverijen natuurlijk de perfecte gelegenheid voor. 12 mei in Utrecht zit inmiddels VOL, maar op 26 mei in Amsterdam zijn er nog plekken vrij! Opgeven doe je via de link, 25 prachtige voorjaarswijnen en de beroemde kaas en worstplak voor €15. Gegarandeerd een leuke middag waarbij je spelenderwijs weer wat meer over wijn leert en jouw favorieten direct kunt bestellen. Zien we je dan?