Wat je moet weten over een Argentijnse Malbec
07-03-2018Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen; de Malbec. Prachtig intens donkere wijnen, dat klinkt goed toch? Vandaag een blog over wat je moet weten over een Argentijnse Malbec!
Oorspronkelijk uit Frankrijk
Hoewel de Malbec oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk is de Malbec inmiddels de grootste trots van Argentinië. In de regio Mendoza is de druif misschien wel de meest aangeplante druif en wordt daarom ook wel als de nationale druif gezien. Hoewel er ook nog steeds Malbec gemaakt wordt in Frankrijk zijn de Argentijnse varianten vaak toegankelijker, kwalitatief beter en iets beter geprijsd. Dat smaakt naar meer!
Malbec in Argentinië
De Malbec voelt zich het best in een droog en warm klimaat. De Argentijnse wijn regio Mendoza produceert ruim 75% van de Malbec wijnen wereldwijd! De Mendoza regio bevindt zich midden in de woestijn en biedt daarom de perfecte omstandigheden voor de druif. Wat betekent dat? De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de Malbec langzaam rijpt en veel aroma’s ontwikkelt. Ook begeeft deze wijnregio zich op grootte hoogte. De verschillende hoogtes en de verschillende bodemsoorten hebben grote invloed op de wijn. Geef een Argentijnse Malbec daarom altijd een tweede shot, mocht je eerste Malbec wat tegenvallen.
Wat kun je verwachten qua smaak?
Hoewel de verschillen erg groot kunnen zijn kun je verwachten dat de Malbec soepele, ronde maar karaktervolle wijnen maakt met soms best wat tannines! Daarmee kan de wijn verrassend goed ouderen. Mocht je je geduld dus kunnen bewaren, dan kan dat het zeker waard zijn! Typische smaken van de Malbec zijn bramen, bessen, framboos en pruimen, veel fruit dus! Afhankelijk van op welke manier de Malbec heeft gerijpt kun je ook smaken terug vinden van tabak, vanille en cacao.
En wat eet je daarbij?
Alhoewel een glas wijn heerlijk is om op zichzelf te drinken, kan de wijn bijzonder tot z’n recht komen naast een mooi gerecht. Argentijnen drinken een glas Malbec het liefst bij een echte Argentijnse Asado. Een BBQ met een huisgemaakte chimichurri, een kruidenmelange met knoflook, rode peper en azijn. Wij beginnen al te watertanden! Malbec kun je dus uitstekend combineren met een pittig stuk vlees. Ook een stoofpannetje of zoals Joost & Joost het graag zien; een kaasplankje met harde kazen, combineren heel goed met de Malbec. Voor de vegetariërs zijn er genoeg opties, denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen en geroosterde groenten!
Het winterse weer in Nederland biedt DE kans voor een glas Malbec. Wij zeggen; proberen dus!