Soorten bubbels voor de feestdagen
05-12-2020Bubbels! Het is dé tijd van het jaar om eens lekker een fles bubbels open te trekken. Zonder kom je de feestdagen eigenlijk niet door! Er zijn bubbels in alle soorten en maten. Vandaag meer over verschillende soorten bubbels met het oog op de feestdagen.
Champagne
Champagne kent iedereen. Wat niet iedereen weet is dat Champagne pas Champagne mag heten als dit uit de Franse streek Champagne komt. De Champagne ligt in Noord Frankrijk op slechts 4,5 uur rijden van Utrecht! Het is een heuvelachtig gebied met genoeg, maar niet te veel zonlicht voor de druiven. Die druiven zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Dit zijn ook de enige druiven die voor Champagne gebruikt mogen worden.
Champagne wordt altijd op de traditionele methode gemaakt, wat betekent dat na de eerste alcoholische vergisting een tweede vergisting plaatsvindt op de fles. Dat gebeurd door bij de basiswijn een mengsel van wijn en rietsuiker toe te voegen; de ‘Dosage’. Kurk er op en voilà, daar verschijnen de fijne bubbeltjes. Champagne moet tenminste 15 maanden op het gistbezinksel liggen. Dat woord moet je maar snel weer vergeten. Wel leuk om te weten is dat je om die reden Champagne vaak kunt herkennen aan toast achtige aroma’s zoals een knapperig korstje van het stokbroodje van de bakker om de hoek of een sneetje brioche. Not bad. Daarnaast heeft een Champagne over het algemeen meer zuren dan andere bubbels.
Wij houden zelf van fruitige Champagnes en gaan daarom voor de Champagne van Devavry. De blanc de Blanc (alleen Chardonnay- een witte druif dus) met fijne delicate belletjes om precies te zijn. Je proeft, abrikoos, citrus, perzik met een fijne romigheid van dat gistbezinksel. VAn deze Champagne krijg je zin in een feestje, als dat er nog niet is! Op zoek naar een mooi cadeau? Ga dan voor een magnum of de Prestige variant.
Prosecco
Prosecco komt uit Italië, de Veneto streek om precies te zijn. Het wordt gemaakt van de Glera druif. Ook wordt het op een andere manier gemaakt. Dus niet die tweede vergisting op de fles, maar dit keer in een grote tank. Niet gek dat je tussen deze twee vaak ook een prijsverschil ziet dus. Prosecco wordt op verschillende kwaliteitsniveaus gemaakt. Een kwaliteitsgebied met een DOCG (hoogste kwaliteitsaanduiding) is Conegliano Valdobbiadene in Veneto. Prosecco kun je meestal herkennen aan frisse fruitige aroma’s, vaak met een klein zoetje op de achtergrond. Het wordt over het algemeen gemaakt om nu lekker te drinken en niet om jaren te ouderen, zoals sommige Champagne wel kan.
De Prosecco van ons huis Frassinelli is er zo één uit dat kwaliteitsgebiedje. In deze verfijnde bubbel proef je exotisch fruit, veel frisheid en een vederlichte fijne mousse. Het geheim is dat kleine beetje extra restsuiker dat het fruitige karakter benadrukt. Don’t worry, de wijn is nog steeds droog, je proeft het fruit allen wat beter. Het visitekaartje van Frassinelli, ook in magnum verkrijgbaar. Naast de DOCG hebben we ook nog een DOC. De Frassinelli Extra Dry; fijn, fruitig en heerlijk drinkbaar.
Dan bestaan er ook nog Frizzantes. Dat zijn Prosseco’s waarbij het tweede gistingsproces in de tank korter is. De wijn bevat minder koolzuur en dus minder bubbeltjes. De Bianco Frizzante van Frassinelli is fris, vrolijk fruitig en drinkt lekker door. Mocht je liever voor een rosé bubbel gaan kies dan voor de Rosato Frizzante van Frassinelli. Één die boordevol fruit zit zoals framboosjes, aardbeitjes en rode bessen. Party time!
Sekt
Duitsland doet zeker mee in de wereld van bubbels en hoe! Duitse Sekt kan world class zijn en wint aan populairteit. Duitse Sekt wordt vaak gemaakt van aromatische druivenrassen, één met uitgesproken smaken dus, zoals Riesling. Sekt wordt op veel plekken op dezelfde manier gemaakt als Prosecco waarbij de tweede vergisting plaatsvind in een tank. Toch verbetert de wijnwereld constant en zien we op steeds meer plekken dat Sekt op dezelfde manier gemaakt wordt als in de Champagne! De methode Traditionelle.
Een goed voorbeeld daarvan is de Sekt van wijnmaker Bamberger. Alle flesjes worden nog met de hand gedraaid tijdens de rijping op fles. Een klus voor de hele familie Bamberger! De smaak van deze sekt is niet te vergelijken met die van champagne. De kwaliteit wel. De Riesling druif zorgt namelijk voor lekker veel fruit. Je proeft rijpe goudrenetten en mineralen. De sekt heeft mooie delicate belletjes en is krachtig en verfijnd tegelijk met een wel heel plezierige frisheid. Bamberger wint al jaren prijzen met deze Sekt en is zelfs uitgeroepen tot Sekt van het jaar in 2020, een behoorlijke prestatie. De Magnum uitvoering is extra feestelijk, een mooi cadeau, en natuurlijk ook handig als je geen genoeg van deze wijn kunt krijgen.
Daarnaast bestaat er nog Cava, Crémant, Sparkling Wine en ga zo maar door. Genoeg alternatieven dus! Belangrijkst is te proeven wat jij het lekkerst vindt. Natuurlijk helpen we je graag op weg!