Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement

Merlot vs. Cabernet Sauvignon

12-09-2018

In een van onze vorige blogs las je al over de verschillen tussen de Sauvignon Blanc en Chardonnay druif. Deze week schrijf ik over de verschillen tussen Merlot en Cabernet Sauvignon: twee alom bekende rode druivenrassen die je in vrijwel elk restaurant op de kaart vindt. Als je nog niet weet wat deze druivenrassen uniek maakt, lees dan snel verder!

Merlot

Aroma’s:

  • Rood fruit als kersen, bessen, bramen en pruimen
  • Tabak, ceder
  • Vanille, chocolade

Waar?

  • Frankrijk
  • Italië
  • Spanje
  • Verenigde staten en Chili

Wat eet je erbij?

  • Biefstuk of een lamsrekje
  • Pasta met tomaat en pizza

Merlot is het zachtere zusje van de Cabernet Sauvignon en wordt vaak gezien als een ongecompliceerde wijn. Merlot kan juist heel goed jong gedronken worden door haar zachte, romige en fruitige aroma’s en dat is ook de reden dat veel wijnmakers dol zijn op deze druif! De druif heeft een dunner schilletje dan de Cabernet Sauvignon en heeft daardoor minder tannines en minder kleur. Merlot is vroeg rijp en wordt vaak als eerst geoogst! Ook Merlot wordt vaak geblend en vind je terug in de klassieke Bordeaux blend met de Cabernet Sauvignon. In een blend zorgt Merlot voor een verfijning en een zacht kantje. Andersom kan Merlot soms best een beetje pit gebruiken.

Proeven?

In de Merlot van Sapa Vita proef je blauwe bessen, bramen en cacao. Een echte allemans vriend! Voor de klassieke Bordeaux blend kies je de Arcourt van Cheval Quancard. Stoer, groots, krachtig en vriendelijk met dank aan de rijpe Merlot.

Cabernet Sauvignon

Aroma’s:

  • Donker fruit als blauwe bessen en bramen
  • Kruiden, cederhout, specerijen
  • Chocolade, tabak, zoethout

Waar?

  • Frankrijk
  • Spanje
  • Chili
  • Californië

Wat eet je erbij?

  • Vlees- e wildgerechten
  • Harde kazen

De Cabernet is geboren uit een kruising tussen de Cabernet Franc en de Sauvignon Blanc. Zowel de Cabernet Sauvignon als de Merlot vindt zijn oorsprong terug in de Franse Bordeaux, maar tegenwoordig heeft dit druivenras wereldwijd een plaats veroverd. Het is een relatief makkelijke druif want door zijn dikke schilletje is hij best beschermd tegen moeder natuur! De Cabernet Sauvignon is een druiven met meer tannines dan Merlot en kan best wat ‘body’ geven aan een wijn door zijn krachtige karakter. Ook is Cabernet Sauvignon een druivenras dat heel goed kan ouderen, waarbij de wat harde taninnes over de jaren heen zachter worden. Je kunt dus beter even geduld hebben nog met het opentrekken! Mocht je dat geduld niet hebben, dan kun er voor kiezen om de fles te decanteren. Cabernet Sauvignon wordt vaak geblend, om de stugheid en kracht wat meer in balans te brengen.

Proeven?

De Cabernet Sauvignon van Sapa Vita uit de Franse Languedoc is een perfect voorbeeld van een krachtige Cab. Sauv! Je proeft bramen en bosbessen, fijne tannines en een ronde smaak. Voor een Spaanse variant in een blend kis je de Marques de Vargaz uit de Ribera Del Duero. Deze dieprode krachtige wijn met een fruitige toets vraagt om een gegrild stukje vlees of een Spaans hammetje. Gek op bio? Kies dan voor de Séaillies Orfeo Rouge, een volle dikke wijn tjokvol smaak zoals gekonfijt rood fruit en aroma’s van hout en toast.

Bestellen kan zoals je weet in onze webshop!

Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht 25 mei 2024
    25-05-2024

    Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, rollende rose, knisperend wit & spetterende bubbels. De sfeer...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Den Haag 17 mei 2024
    17-05-2024

    Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, knisperend wit, spetterende bubbels en zwoele dessertwijnen. De sfeer...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam 11 mei 2024
    11-05-2024

    Yes, we mogen weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, knisperend wit, spetterende bubbels en zwoele dessertwijnen. De sfeer...       Lees meer
Wijnblogs
  • 5 regels om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken!

    Wijn en Spijs. De 'Heilige graal'. Want Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie,...
    Lees meer
  • Haal alles uit je oud & nieuw met deze bubbeltips!

    Of het nu komt door omdat we graag het nieuwe jaar knallend in willen gaan of omdat er niks  feestelijker is dan een glas met bubbels... Een fles mousserende wijn...
    Lees meer
  • Amarone vs Barolo

    Deze wintermaanden vragen natuurlijk om heerlijk warme en volle wijnen. Twee wijnen die direct in ons opkomen zijn koning Barolo en koningin Amarone. Twee prachtige Italiaanse wijnen die dit seizoen...
    Lees meer