Merlot vs. Cabernet Sauvignon
12-09-2018In een van onze vorige blogs las je al over de verschillen tussen de Sauvignon Blanc en Chardonnay druif. Deze week schrijf ik over de verschillen tussen Merlot en Cabernet Sauvignon: twee alom bekende rode druivenrassen die je in vrijwel elk restaurant op de kaart vindt. Als je nog niet weet wat deze druivenrassen uniek maakt, lees dan snel verder!
Merlot
Aroma’s:
- Rood fruit als kersen, bessen, bramen en pruimen
- Tabak, ceder
- Vanille, chocolade
Waar?
- Frankrijk
- Italië
- Spanje
- Verenigde staten en Chili
Wat eet je erbij?
- Biefstuk of een lamsrekje
- Pasta met tomaat en pizza
Merlot is het zachtere zusje van de Cabernet Sauvignon en wordt vaak gezien als een ongecompliceerde wijn. Merlot kan juist heel goed jong gedronken worden door haar zachte, romige en fruitige aroma’s en dat is ook de reden dat veel wijnmakers dol zijn op deze druif! De druif heeft een dunner schilletje dan de Cabernet Sauvignon en heeft daardoor minder tannines en minder kleur. Merlot is vroeg rijp en wordt vaak als eerst geoogst! Ook Merlot wordt vaak geblend en vind je terug in de klassieke Bordeaux blend met de Cabernet Sauvignon. In een blend zorgt Merlot voor een verfijning en een zacht kantje. Andersom kan Merlot soms best een beetje pit gebruiken.
Proeven?
In de Merlot van Sapa Vita proef je blauwe bessen, bramen en cacao. Een echte allemans vriend! Voor de klassieke Bordeaux blend kies je de Arcourt van Cheval Quancard. Stoer, groots, krachtig en vriendelijk met dank aan de rijpe Merlot.
Cabernet Sauvignon
Aroma’s:
- Donker fruit als blauwe bessen en bramen
- Kruiden, cederhout, specerijen
- Chocolade, tabak, zoethout
Waar?
- Frankrijk
- Spanje
- Chili
- Californië
Wat eet je erbij?
- Vlees- e wildgerechten
- Harde kazen
De Cabernet is geboren uit een kruising tussen de Cabernet Franc en de Sauvignon Blanc. Zowel de Cabernet Sauvignon als de Merlot vindt zijn oorsprong terug in de Franse Bordeaux, maar tegenwoordig heeft dit druivenras wereldwijd een plaats veroverd. Het is een relatief makkelijke druif want door zijn dikke schilletje is hij best beschermd tegen moeder natuur! De Cabernet Sauvignon is een druiven met meer tannines dan Merlot en kan best wat ‘body’ geven aan een wijn door zijn krachtige karakter. Ook is Cabernet Sauvignon een druivenras dat heel goed kan ouderen, waarbij de wat harde taninnes over de jaren heen zachter worden. Je kunt dus beter even geduld hebben nog met het opentrekken! Mocht je dat geduld niet hebben, dan kun er voor kiezen om de fles te decanteren. Cabernet Sauvignon wordt vaak geblend, om de stugheid en kracht wat meer in balans te brengen.
Proeven?
De Cabernet Sauvignon van Sapa Vita uit de Franse Languedoc is een perfect voorbeeld van een krachtige Cab. Sauv! Je proeft bramen en bosbessen, fijne tannines en een ronde smaak. Voor een Spaanse variant in een blend kis je de Marques de Vargaz uit de Ribera Del Duero. Deze dieprode krachtige wijn met een fruitige toets vraagt om een gegrild stukje vlees of een Spaans hammetje. Gek op bio? Kies dan voor de Séaillies Orfeo Rouge, een volle dikke wijn tjokvol smaak zoals gekonfijt rood fruit en aroma’s van hout en toast.