Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement

Hoe komt wijn aan een prijs?

29-08-2018

Iets dat door veel van jullie gevraagd wordt is wat het verschil is tussen een wijn van €5 en één van €50. Vandaag in een nieuw blog: hoe komt wijn aan een prijs en waarom zit hier zoveel verschil in?

Terroir

Wijn wordt geheel of gedeeltelijk gemaakt door mensen. En dat is waar het begint. Het terroir, dat wil zeggen, alle factoren als bodem, klimaat, ligging van de wijngaard en druivenras hebben veel invloed op de uiteindelijke wijn. Wijnboeren kunnen bijvoorbeeld iemand inhuren die onderzoek doet naar de bodemsoorten en welke druif daar het best op groeit. Druivenstokken die groeien op stijle hellingen kunnen ‘s nachts afkoelen, waardoor de wijnen een bijzondere zuurgraad behouden. Wijnstokken op deze hellingen leveren vaak kwalitatief betere wijnen, maar de grondprijs van deze hellingen ligt hoger.

Appellaties

In ‘oude wereld’ landen hebben wijnboeren te maken met appellaties. Dit is een manier om een bepaalde kwaliteit te kunnen garanderen van wijnen uit een bepaald gebied. Zo liggen de grondprijzen (of druivenprijzen) in de Champagne bijvoorbeeld erg hoog en dit vertaald zich uiteraard terug naar de uiteindelijke prijs die jij voor een fles Champagne betaald. Daarnaast bestaan er cru, premier cru en grand cru wijngaarden en daar zit ook een variërend prijskaartje aan.

Machine of handwerk

De druivenstokken moeten gedurende het jaar worden gesnoeid, dat kan zowel door een machine gebeuren als door de wijnboer. Dat geldt ook zo wanneer de druiven volgroeid zijn en geoogst kunnen worden. Niet alle druiven zijn even mooi en de ‘lelijke druiven’ kunnen bepaalde smaakaroma’s afgeven in een wijn die je liever niet in je wijn hebt. Op de sorteertafel worden de mooie druiven gescheiden van de druiven die niet volgroeid zijn of bepaalde schimmels bevatten. En dat sorteren wordt weer zeer zeker door mensenhanden uitgevoerd.

Opbrengst

Vorig jaar bijvoorbeeld heeft de Bordeaux geleden onder de harde vorst in het voorjaar, waardoor de opbrengst veel lager is. Minder opbrengst, maar dezelfde kosten? Natuurlijk gaat die prijs omhoog!

Houten vaten

Rode wijn en in sommige gevallen witte wijn ondergaat de malolactische vergisting (snel weer vergeten) en het rijpingsproces vaak in een houten vat. Dat hout moet ergens vandaan komen, handmatig in elkaar gezet worden, getoast worden, gecheckt worden …

Vraag en aanbod

En dan kun je nog al deze factoren bij elkaar opzetten en de vraag stellen; ‘waarom zitten er zulke grote prijsverschillen in wijn?’. Elk product danst op de balans tussen vraag en aanbod.  De vraag van een bepaalde wijn stijgt, dus wat gebeurd er? Je snapt ‘m. Wij zoeken altijd naar een goede prijs/kwaliteit verhouding, dus kies je waar voor je geld!

At the end of the day…

En dan heb je nog de vaste prijs van de fles, ga je voor kurk, een schroefdop of iets anders, wie ontwerpt het label, wie betaald het transport, accijns, een heleboel vaste kosten dus! De kwaliteit van een fles stijgt daarom behoorlijk tussen de €5 en €15! Zit je boven die €15 dan komt vaak de naam en faam om de hoek kijken.

Of de prijs het daadwerkelijk waard is weet je nooit precies, totdat je de fles opent! At the end of the day gaat het erom dat JIJ geniet van die wijn. Want dat vinden wij het meest belangrijk!

Evenementen / tastings
 • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht 25 mei 2024
  25-05-2024

  Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, rollende rose, knisperend wit & spetterende bubbels. De sfeer...       Lees meer
Wijnblogs
 • 5 regels om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken!

  Wijn en Spijs. De 'Heilige graal'. Want Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie,...
  Lees meer
 • Haal alles uit je oud & nieuw met deze bubbeltips!

  Of het nu komt door omdat we graag het nieuwe jaar knallend in willen gaan of omdat er niks  feestelijker is dan een glas met bubbels... Een fles mousserende wijn...
  Lees meer
 • Amarone vs Barolo

  Deze wintermaanden vragen natuurlijk om heerlijk warme en volle wijnen. Twee wijnen die direct in ons opkomen zijn koning Barolo en koningin Amarone. Twee prachtige Italiaanse wijnen die dit seizoen...
  Lees meer