Herfst diner met daarbij passende wijnen
10-10-2018You either love it or your hate it, HERFST. De oranje-rood-okergeel periode van paddenstoelen, kastanje, pompoen en heel veel andere mooie ingrediënten. Genoeg reden voor een herfst diner dus! Wat drink je daarbij? Vandaag ter inspiratie een herfst diner met daarbij passende wijnen.
Voorgerecht
Paddenstoelen is echt een herfst product en mag dan ook niet ontbreken in jouw herfst diner! Als voorgerecht kies ik voor een paddenstoelencappuchino. Maak een paddenstoelensoepje met onder andere knoflook, tijm en rozemarijn en maak op het laatst af met een scheutje room. De liefhebber maakt er een klein bladerdeeg koekje bij. Wat drink je hierbij? Ik ga voor de Bardolino van wijnhuis Villabella in Italië Verona. Dit is een licht rode wijn gemaakt van een blend van typisch Italiaanse druivensoorten: Corvina, Corvinone en Rondinella. De wijn heeft een jaar lang op een groot houten vat gerijpt en dat zorgt voor het nodige karakter. Je proeft veel fruit zoals aardbeien, kersen, rode bessen en frambozen, maar tegelijkertijd een heerlijke kruidigheid. Dat kruidige randje aan de wijn gaat heel mooi samen met het aardse van de paddenstoel en de verse kruiden. Give it a shot! Joost dronk deze wijn tijdens zijn huwelijksdiner en dat zegt natuurlijk genoeg ;).
Hoofdgerecht
Half oktober begint vaak het wild seizoen. Tijd voor wild dus! Voor het hoofdgerecht kies ik voor wilde eend met een vanille-port saus, pompoen en gefrituurde schorseneren. Een boel herfstige ingrediënten en vooral veel smaken. Een wijn die enerzijds dit smakelijke gerecht aankan en anderzijds niet gaat overheersen is de Lucumone del Fico van ons nieuwe wijnhuis Ficomontanino. Deze krachtpatser maar toch zeer elegante wijn (door het vele rode fruit) is gemaakt in de zonnige Toscaanse heuvels van Chianti. Je proeft wilde rozen, vanille, wilde kruiden en dennenbomen. De vanille komt terug in de saus en de wilde kruiden komen naar boven in de wijn door de wilde eend. Genieten!
Nagerecht
Een herfstiger nagerecht kun je niet wensen: ik kies voor een kastanje taart. Kies een recept met zo weinig mogelijk bloem, hierdoor blijft de taart extra sticky! Hierbij drink je Joost’s favoriet én niet zonder reden: de La Fleur Mallet Sauternes (aka de koningin onder de dessertwijnen). Deze Sauternes is gebalanceerd maar zeer smaakvol. Je proeft honing, gerijpte sinaasappelen en gedroogde abrikoos. Verwacht écht een zoete wijn, maar de mooie zuren in deze wijn maken het tot een spanend geheel.
Tip! Schenk een scheutje van de Sauternes door het beslag voordat het de oven in gaat.
Nieuwsgierig geworden naar onze wijnen? Bestellen kan uiteraard in onze webshop.