Er zijn talloze onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van wijn hebben onderzocht en bewezen. Deze onderzoeken spreken elkaar soms tegen. Zo zijn er onderzoeken die beweren (WHO) dat wijn pas schadelijk wordt na 13 glazen. Uiteraard zijn er weer onderzoeken die dat tegen spreken. Wij richten ons op wanneer wijn juist voordelen voor de gezondheid oplevert. Alcohol blijft een schadelijke stof en daarom moet je altijd kijken naar de juiste balans. In kleine hoeveelheden biedt het namelijk weer gezondheidsvoordelen, zoals het reduceren van de mogelijkheid op diabetes type 2.
De voordelen van wijn vinden veelal zijn oorsprong in de druif. Druiven bevatten in de schil natuurlijke phenolen, polyphenolen en antioxidanten. Deze zijn goed voor o.a. lichaam, huid en hart. Het ‘wonderstofje’ dat dit bewerkstelligt heet resveratrol. De schil van een rode druif bevat meer van deze stoffen en daardoor staat rode wijn als ‘gezonder’ bekend. Het is bekend dat rood daardoor meer gezondheidsvoordelen heeft. Bovendien wordt bij witte wijn de schil vaak niet mee geweekt, deze wordt alleen uitgeperst. Dit geeft dus minder tijd om de goede stoffen los te laten komen. Maar, ook witte wijn heeft zijn voordelen. Tevens zijn er witte wijnen waar de schillen wel meeweken. Het is dus belangrijk te weten wat je drinkt. Wederom draait ook allemaal om de hoeveelheden. Hadden we dat al gezegd!? Door de bank genomen geven de meeste onderzoeken weer dat 1-2 glazen per dag gezondheidsvoordelen kunnen bieden (1 voor een vrouw, 2 voor een man, e.e.a. afhankelijk van lichaamsgewicht en grootte). Balans dus!
Voordelen rode wijn
- Resveratrolrijke wijnen (vooral aanwezig in zware rode wijnen) verlagen cholesterol levels door een beschermende werking van hart en vaten tegen verzadigde vetten. Bron: o.a. Healthreviewcenter
- Resveratrol helpt tegen het voorkomen van dementie en helpt tegen het voorkomen van hersenbloedingen door een beschermende werking aan de zenuwen.
- Verlaagde kans op hart- en vaatziekten (door betere doorbloeding en doordat de stof alcohol de bloedvaten verbreed en zorgt voor verdunning).
- Verlaagt de kans op, met name prostaat- en borstkanker. Onderzoek van Harvard mens’Health (2007) toont aan dat 4-7 glazen per week de kans op prostaatkanker met maar liefst 52% kunnen verlagen.
Voordelen wijn, rood & wit
- Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten (door betere doorbloeding en doordat de stof alcohol de bloedvaten verbreed en zorgt voor verdunning).
- Verhoogt goede cholesterol HDL (voornamelijk door de stof alcohol). Bron: o.a. Cardiovascular Research Center at the University of Connecticut.
- Boost voor je geheugen, scherpt de geest!
- Antioxidanten dragen bij aan een gezond afweersysteem en remmen verouderingsproces.
- Gunstig effect op stofwisseling.
- Gunstig effect op insulinespiegel en hiermee draagt het bij aan het voorkomen van diabetes type 2
- Wijn erotiseert en leidt zeker bij vrouwen bij max 2 glazen per dag tot een toename van seks! Bron: Ipsos Research France.
- Genieten heeft overduidelijke gezondheidsvoordelen en reduceert stress en werkt ontspannend!
- Verbind mensen en zorgt voor goed gesprek en geluk! Bron: Joost & Joost
Joost & Joost
Ok, we weten de voordelen van wijn. De nadelen zijn ons ook bekend. Hoe gaan wij hier dan zelf mee om? Ook wij zoeken naar de balans. Soms gaat dat goed, en soms, tja soms gaat dat wat minder goed. Op vrijdagavond bijvoorbeeld, of als er vrienden komen eten, of op een verjaardag… Wij geloven zelf heilig in de 2 laatstgenoemde voordelen die voor ons belangrijk zijn. Blijf daarom vooral genieten en ontspannen met ene glaasje wijn, goed gezelschap en lekker eten. Vragen of advies nodig, benader ons gerust!
Salute,
Joost & Joost