Frassinelli Andersom
10-03-2016Meestal sporen we nieuwe wijnhuizen op in de regio die we op dat moment gaan bezoeken. We doen dan van tevoren online research, bepalen welke wijn we willen en binnen welke prijsklasse. We maken één tot twee afspraken, zo houden we ruimte over voor “spontane” vondsten en informatie ter plekke. Het geeft het gevoel van een ontdekkingstocht. Een mooi huis vinden is een overwinning!
En soms doen we het andersom!
Dit keer namen we een minder romantische weg. Hal 15 & 16, Pro-Wein 2015, Düsseldorf, één van de grootste wijnbeurzen in Europa. Twee hallen vol Italiaanse wijnhuizen en wijnhandelaren. Honderden, nee duizenden!
We gaan op zoek naar prosecco. Het liefst van een mooi, klein familiebedrijf, want dat past binnen het portfolio van Joost & Joost. We laten ons leiden door onze intuïtie. We lopen rond, kijken, proeven, kijken en laten de grote wijnhuizen links liggen. We worden vanzelf naar de kleinere, bijzondere huizen getrokken.
En dan staan we oog in oog met Gianluca Frassinelli. We vinden hem in het gedeelte van onafhankelijke wijnhuizen. We zien het meteen: mooie etiketten, simpele uitstraling met kwaliteit en direct is er een klik. We proeven zijn assortiment, wisselen informatie uit, we maken een keuze en enkele proefflessen worden ons toegestuurd.
Huize Frassinelli
In Oktober gaan we op bezoek. Via Oostenrijk en de Brennerpas, bereiken we Zuid Tirol ofwel Alto Adige. Langs de onderkant van de Dolomieten en de hoofdweg richting Slovenië, slaan we halverwege af richting Treviso. Dit is één van de vijf provincies van Veneto. Deze vijf provincies en vier provincies van de regio Friuli maken het (grote) prosecco gebied. Alleen mousserende wijn uit dit gebied mag prosecco heten.
Precies op tijd rijden we het erf op van huize Frassinelli. Al onze vermoedens worden bevestigd: een mooie moderne entree en dito ontvangst/proefruimte. Aangebouwd aan het oudere, maar statige, woonhuis van de vorige generatie. Moeders woont er nog steeds, soms helpt ze mee. We voelen dat dit huis een nieuwe impuls heeft gekregen. Op de fundamenten van oude generaties is een nieuw bedrijf ontstaan. Gianluca en zijn zuster Roberta runnen nu Frassinelli.
De wijngaarden omvatten vijftien hectaren verspreid over het gebied rondom het wijnhuis in Mareno di Piave (DOV Piave) en rondom het gebied in San Pietro di Feletto (DOCG Prosecco di Conegliano Valdobbiadene). De basis voor prosecco moet minimaal voor 85% bestaan uit de most van de Glera druif, ofwel de proseccodruif in de volksmond (want Glera, tja dat klinkt zo…)
Moe, maar voldaan
In de productieruimtes is alles strak met open kantoren erom heen. Het is clean en transparant met oog voor detail. Achter het pand liggen een aantal wijnvelden. Eergisteren zijn de laatste druiven hier geplukt. De wijnstokken geven een uitgeputte indruk, ze hebben hard moeten werken. Het was een zeer warme zomer en het lijkt alsof ze een zware bevalling achter de rug hebben. De winter rust zal ze goed doen.
Na een geslaagde dag vertrekken gaan we huiswaarts. Moe van alle indrukken, en mét een aantal proefdozen! Uiteindelijk hebben we besloten de Frizzante Rosé en Bianco, naast de Prosecco DOC Treviso Spumante Extra Dry en de Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Spumante extra Dry in ons assortiment opgenomen. We zijn erg tevreden met onze nieuwe, lekkere vondsten. Nieuwsgierig geworden? Bestel hier een bubbel van Frassinelli! Op de productpagina’s vind je onze uitgebreide proefnotities.
Proost!