Chardonnay vs. Sauvignon Blanc
21-02-2018De Chardonnay en de Sauvignon Blanc druif; je vindt ze in vrijwel elk restaurant op de kaart omdat het misschien wel de meest bekende witte druifsoorten zijn. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee druiven? Vandaag de Chardonnay vs. de Sauvignon Blanc druif!
Chardonnay
Dit is een druivensoort die zich makkelijk aanpast en goed tegen warmte en kou kan. Dat is ook de reden dat deze druif in bijna alle wijnlanden te vinden is. Door het neutrale karakter van de wijn kan de wijnmaker er makkelijk zijn stempel op drukken waardoor er uitlopende smaken en wijnstijlen ontstaan. In koude klimaten neigt de smaak naar groene appels, in mildere klimaten krijgt de wijn een meloensmaak en in warmere klimaten komen daar ananas en mango bij. Vaak wordt ook een tweede gisting toegepast waardoor de wijn nog zachter wordt en een “botertje” krijgt. Tot slot leent de druif zich uitstekend voor een rijping op hout, waardoor er vanille tonen in de smaak bij komen. Je raadt het al, veel mogelijkheden en nog meer verschillende smaken. Wist je bijvoorbeeld dat deze druif de basis is voor de meeste champagnes?
Sauvignon Blanc
Dan de Sauvignon Blanc, ook één van de meest verbouwde druivensoorten ter wereld. Fris-fruitige wijnen worden hiervan gemaakt. Het aroma profiel van deze aromatische druif verandert sterk naarmate de druif rijper wordt: van buxus naar groene paprika en tot slot naar brandnetel en vlier. Bij rijpe druiven ruikt je kruisbessen en passievrucht, als de druif overrijp is meloen. Genoeg aroma’s voor de wijnmaker om mee te spelen. Ook kan de wijn op eikenhout gerijpt worden, hetgeen een extra dimensie geeft. De Sauvignon druif wordt in Frankrijk veel verbouwd in de Loire, de Bordeaux en de Languedoc maar ook in de nieuwe wijnlanden. Met name het gebied Marlborough in Nieuw-Zeeland staat bekend om haar mooie Sauvignon wijnen. Streek, klimaat en bodem zorgen voor verschillende smaakkenmerken.
Proef de verschillen en ontdek wat jij lekker vind, want daar gaat het om!