Amarone vs Barolo
08-12-2021Deze wintermaanden vragen natuurlijk om heerlijk warme en volle wijnen. Twee wijnen die direct in ons opkomen zijn koning Barolo en koningin Amarone. Twee prachtige Italiaanse wijnen die dit seizoen niet mogen ontbreken. Maar wat zijn de verschillen en wanneer kies je voor een Barolo of juist een Amarone/
Koningin Amarone komt voornamelijk uit Veneto, Italië. Het gebied rond Valpolicella. Deze regio bestaat weer uit drie sub-regio’s met ieder een eigen ’terroir’ en dus smaak. De ene Amarone is dus de ander niet. Er zijn natuurlijk wel een hoop gelijkenissen. De Amarone bestaat uit de Corvina, Corvinone en Rondinella druiven. Deze druiven zijn prachtig rijk aan smaak en zorgen ervoor dat de wijn al een smaak explosie is an sich. Om de Amarone te maken worden de druiven ingedroogd tot ten minste december en is daardoor super geconcentreerd. Fruitig, zwoel en toch behouden ze een bepaald frisheid.
Tot slot, de wijn krijgt een rijpingsproces van twee tot vier jaar in houten vaten. Dit maakt dat de Amarone complex en rijk is, de wijn krijgt diepgang en secundaire smaken ontwikkelen zich volop. De wijn bevat vaak tonen van versgemalen peper en rook met soms een vleugje tabak. De Amarone wordt dor zijn fruitige karakter vaak als een vrij drinkbare en toegankelijke wijn beschouwd in het ‘zware jongens segment’. Een Amarone kun je uitstekend combineren met een goed stuk rood vlees, maar ook wild, een stoofpot of een bord vol met kaasjes en worstjes. Probeer de Amarone van Villabella!
De koning van de rode wijnen is de Barolo. Het DOCG-certificaat van de Barolo garandeert dat hij een specifiek oogst, vinificatie en fermentatie proces heeft gehad. De wijn mag alleen gemaakt worden van de Nebbiolo druif met een rijpingsperiode van minimaal 4 jaar. De 2017 die nu op de markt is is dus in feite een piepjonge Barolo!
Een Barolo is erg rijk en vol van smaak met ragfijne tannines en diepgang. In de smaak hints van rozen, gedroogde kruiden en rijp fruit. Een goede Barolo kan fluweelzacht aanvoelen. Als een streling op de tong, de wijn heeft echter ook meer karakter vergeleken met een Amarone. Ook de ene Barol is de ander niet. op elke heuvel wordt weer een andere Barolo gemaakt. zo heb je strakdroge Barolo’s en rijkere mollige Barolo’s (vaak van kleigrond). Je kan een Barolo heel goed combineren met een mooi stukje wild gevogelte, geroosterde hazelnoten, varkensworstjes, gegrilde steak, sterke/milde kazen en natuurlijk truffel. Onze Barale Barolo komt uit het epicentrum van de streek, het dorpje Barolo zelf en is een prachtig klassieke wijn.
Succes met kiezen tussen deze toppers. Heb je behoefte aan advies of wil je liever iets totaal anders proberen? Kijk dan gerust verder op onze webshop waarbij je kunt fileren op smaak. Of stuur ons een mailtje en wij komen graag bij je terug!