Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement

Chardonnay vs. Sauvignon Blanc

21-02-2018

De Chardonnay en de Sauvignon Blanc druif; je vindt ze in vrijwel elk restaurant op de kaart omdat het misschien wel de meest bekende witte druifsoorten zijn. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee druiven? Vandaag de Chardonnay vs. de Sauvignon Blanc druif!

Chardonnay

Dit is een  druivensoort die zich makkelijk aanpast en goed tegen warmte en kou kan. Dat is ook de reden dat deze druif in bijna alle wijnlanden te vinden is. Door het neutrale karakter van de wijn kan de wijnmaker er makkelijk zijn stempel op drukken waardoor er uitlopende smaken en wijnstijlen ontstaan. In koude klimaten neigt de smaak naar groene appels, in mildere klimaten krijgt de wijn een meloensmaak en in warmere klimaten komen daar ananas en mango bij. Vaak wordt ook een tweede gisting toegepast waardoor de wijn nog zachter wordt en een “botertje” krijgt. Tot slot leent de druif zich uitstekend voor een rijping op hout, waardoor er vanille tonen in de smaak bij komen. Je raadt het al, veel mogelijkheden en nog meer verschillende smaken. Wist je bijvoorbeeld dat deze druif de basis is voor de meeste champagnes?

Sauvignon Blanc

Dan de Sauvignon Blanc, ook één van de meest verbouwde druivensoorten ter wereld. Fris-fruitige wijnen worden hiervan gemaakt. Het aroma profiel van deze aromatische druif verandert sterk naarmate de druif rijper wordt: van buxus naar groene paprika en tot slot naar brandnetel en vlier. Bij rijpe druiven ruikt je kruisbessen en passievrucht, als de druif overrijp is meloen. Genoeg aroma’s voor de wijnmaker om mee te spelen. Ook kan de wijn op eikenhout gerijpt worden, hetgeen een extra dimensie geeft. De Sauvignon druif wordt in Frankrijk veel verbouwd in de Loire, de Bordeaux en de Languedoc maar ook in de nieuwe wijnlanden. Met name het gebied Marlborough in Nieuw-Zeeland staat bekend om haar mooie Sauvignon wijnen. Streek, klimaat en bodem zorgen voor verschillende smaakkenmerken.

Proef de verschillen en ontdek wat jij lekker vind, want daar gaat het om!

 

 

Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht 16 nov 2024
    16-11-2024

    Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Knisperend wit, ruig rood, spetterende bubbels en De sfeer is losjes,...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam 9 nov 2024
    09-11-2024

    Yes, we mogen weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Knisperend & vol wit, ruig rood, spetterende bubbels en zwoele dessertwijnen....       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Den Haag 25 okt 2024
    25-10-2024

    Yes, we gaan weer proeven! Zoals gebruikelijk hebben we minimaal 25 giganten op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken. Ruig rood, vol wit, spetterende bubbels en zwoele dessertwijnen. De sfeer...       Lees meer
Wijnblogs
  • 5 regels om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken!

    Wijn en Spijs. De 'Heilige graal'. Want Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie,...
    Lees meer
  • Haal alles uit je oud & nieuw met deze bubbeltips!

    Of het nu komt door omdat we graag het nieuwe jaar knallend in willen gaan of omdat er niks  feestelijker is dan een glas met bubbels... Een fles mousserende wijn...
    Lees meer
  • Amarone vs Barolo

    Deze wintermaanden vragen natuurlijk om heerlijk warme en volle wijnen. Twee wijnen die direct in ons opkomen zijn koning Barolo en koningin Amarone. Twee prachtige Italiaanse wijnen die dit seizoen...
    Lees meer