1000ste Cursist Wijnproefkunde
06-04-2016Het moest er eens van komen: een gestructureerde aanpak in het proeven van wijn! Vooral om te achterhalen wat nou de reden is waarom ik de ene wijn wel lekker vindt en de andere niet.
Keith Richards zei ooit ergens, “hoe meer ik weet over de gitaar en het bespelen ervan, hoe meer ik er achter kom dat er steeds meer niet van weet”.
Nou, dat is precies het gevoel na 4 cursusdagen Wijnproefkunde bij Gerhard Horstink van Oinos Wijncursussen. Gerhard is één van de weinige oenologen (wijntechnologie) die Nederland kent en wordt wereldwijd ingeroepen om wijn-problemen op te lossen.
De voorbereiding voor deze cursus duurde in mijn geval het langst, “bewust” wijn gaan proeven! Daarmee ben ik op mijn 20ste begonnen! Niet met mijn eerste slok wijn, integendeel, wel met mijn eerste bewuste keuze! Een fles Beaujolais Juliénas. De bistro, de geur, de geluiden uit de open keuken, de tafel, de fles, het etiket, de dame waar ik mee was, de sfeer en zelfs de restaurateur zie ik nog steeds voor me. En vooral de smaak van de wijn! Een referentie punt in mijn “proef-bestaan”! Waarschijnlijk ook waarom tafelen voor mij zo’n geliefde bezigheid is geworden, nergens komen zoveel zintuigen actief bij elkaar in één bezigheid.
Ik ben voorgoed veranderd…
Sindsdien heb ik me altijd bezig gehouden met de vraag, vind ik de wijn lekker of niet lekker. Dat is altijd mijn leidraad geweest. Dat is ook de rode draad in het advies op onze proeverijen, ruik, wals, ruik en proef. Herhaal. En stel jezelf de vraag, vind ik het lekker of niet!
Maar nu wordt het allemaal anders! Mijn referentie kaders zijn opgerekt, de criteria om een wijn te beoordelen zijn vertienvoudigd en meer, behalve kurk, heb ik nu zes andere redenen om een wijn af te keuren. Proeven wordt werken!
Proefkunde is een vak! Hoe ruiken en smaken de hoofdbestanddelen van wijn. Hoe ruikt alcohol, hoe smaakt citroenzuur, melkzuur, azijnzuur, welk zuur kan je ruiken.? Hoe smaakt tannine? Esters en fenolen, welke proef je, ruik je en hoe worden ze gevormd tijdens de omzetting van druivensap in alcohol en hoe kan dit proces op een natuurlijke wijze beïnvloed worden? Wat proef je eraan.? Een eindeloze reeks aan mogelijkheden
Afgelopen Maandag was de laatste cursusdag van vier dagen en het was bekend dat in onze cursusgroep van 12 man de 1000ste deelnemer zat. Gelet op de alfabetische volgorde van de deelnemers was ondergetekende inderdaad de 1000ste deelnemer. Dit werd beloond met een mooie Magnum!
Proeven zal voor mij voor altijd een andere dimensie hebben. Maar wat blijft, en dat is nog steeds het meest belangrijk, Vind ik de wijn lekker?!
Kom naar onze proeverijen op 16 April in Utrecht of 23 April in Amsterdam en ontdek welke wijnen jij lekker vindt. Joost & Joost helpen je jouw smaakprofiel aan te scherpen. Aan de slag dus!