Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een wijnabonnement


Oh Oh Porto

16-12-2019

Oh oh Port(o)

Rijk, vol en (hart)verwarmend. We hebben het over port. Tegenwoordig meestal ingezet als dessertwijn, maar gelukkig ook steeds vaker weer – gewoon zo – gedronken.

Toch weten veel mensen niet zo veel over port en de verschillende soorten: Ruby, Tawny, LBV, Vintage…allemaal termen die je tegen kunt komen op het etiket. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

Eerst kort iets over Port in het algemeen. Alles draait om het vergistingsproces. Hoe ging dat ook alweer? Als de druifjes mooi rijp zijn zitten ze propvol met suikers. Deze suikers zetten zich om in alcohol tijdens de vergisting. Bij het maken van Port wordt tijdens de vergisting een flinke hoeveelheid (smaak- en geurloze) alcohol toegevoegd, genaamd Brandy. Het in één keer flink omhoog brengen van het alcoholpercentage stopt de vergisting. Dit zorgt ervoor dat er suikers in de portwijn achterblijven. Dus suikers en een hoger alcoholpercentage. Geen wijn voor watjes!

Misschien wel de meest bekende en verkochte port is de Ruby. De naam geeft al aan: hij heeft een prachtige robijnrode kleur. In geur en smaak komt rijp rood fruit je vriendelijk tegemoet. Perfecte combi met kaas of chocolade. Ruby rijpt in stalen of grote gebruikte houten vaten. De port komt hierdoor niet of minder in aanraking met hout en zuurstof dan de Tawny, die enkele tot tientallen jaren in kleine, ronde (gedeeltelijk nieuwe) houten vaten rijpt (vanaf 10 jaar genaamd ‘Aged’ Tawny). Hierdoor ontwikkelt zich meer diepgang en smaken als caramel, honing en noten. Vuistregel: hoe ouder de port, hoe complexer en verfijnder de smaak. Ook verkleurt de wijn goud-bruin en wordt hij doorzichtiger.

Een Ruby of Tawny zonder verdere aanduiding is altijd een blend van meerdere jaren. Dit is – net als bij Champagne – om de kwaliteit stabiel houden. Late Botteled Vintage (LBV) en Vintage daarentegen zijn portwijnen uit één enkel jaar. Ieder jaar beoordeelt het nationaal instituut of de port voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen (en stiekem speelt de markt ook een beetje mee). Een uitstekend jaar wordt gelabeled als Vintage, en de prijs van een fles kan oplopen tot duizenden euro’s. LBV geeft een goed jaar aan, en rijpt minimaal 5 jaar in houten vat. Deze wijnen kan men nog vele jaren op fles bewaren. Voor LBV geldt de vuistregel rond de 10 jaar, voor Vintage levenslang. Let op: omdat deze portwijnen (deels) ongefilterd zijn, kunnen zij na het openen van een fles minder lang worden bewaard dan Ruby’s en Tawny’s.

Onze tips!? Onze favoriete Ruby is de Quinta Do Portal Port LBV, een diep doorstoofd fruitig boeket waarin ook de kruidige en meer chocolade-achtige smaken herkenbaar zijn. Een feestje in de mond! wij drinken deze het liefst als aperitief of bij oude brokkelkaas. De Quinta do Portal 10 yr old Tawny is onze onbetwiste favoriet onder de Tawny’s. Amandeltjes, rozijntjes een zween van honing en ga zo maar door. Een oneindige reis van heerlijkheid. Deze drinken we het liefst na de maaltijd met een bak Macadamia Nut Brittle ijs van Haagen-Daz. Guilty pleasure!

Tot slot bestaat er ook nog witte port, zoals deze Quinta do Portal Porto Alegre White. Wij drinken hem feestelijk en als een echte Portugees met 2/3 tonic en een schijfje limoen. Straight up als aperitiefje kan ook!

Laat je hart maar verwarmen! Veel drink plezier.

Geschreven door: Gastblogger en wijnliefhebber Annika

Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam
    19-10-2019

    Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig rood, knisperend wit, een spetterende bubbel en zwoele dessertwijnen. De sfeer is losjes,...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht
    12-10-2019

    VOL!!! Inschrijven niet meer mogelijk. In Amsterdam hebben we nog wel plekjes! ------------------------------------------------------------------------------------------------- Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Den Haag
    08-11-2019

    Yes, we mogen weer! We hebben minimaal 25 knallers op de proeftafel; échte wijnen, échte smaken.  Ruig rood, knisperend wit, een spetterende bubbel en zwoele dessertwijnen. De sfeer is losjes,...       Lees meer
Wijnblogs
  • Zomerwijnen

    Dé  favoriete zomerwijnen voor 2020 van Joost & Joost. Verrassend wit, zéér lichte rosé en gekoeld rood is een blijvertje! In de zomer lijkt alles beter te smaken! En met...
    Lees meer
  • De échte smaken van de Herfst!

    Onze stiekeme favoriet: de gezellige herfst. Lange wandelingen door het bos, oranje-rood gekleurde bladeren, opwarmen bij een haardvuur en wijn! Qua eten denken we aan paddenstoelen en pompoen in vele...
    Lees meer
  • Sappend & Soppend, aldus Onno Kleyn over onze Villa Dria Colombard Sauvignon

    Geen woord gelogen door Onno Kleyn over onze Villa Dria Colombard - Sauvignon Blanc. Een heerlijke sappige, soppende, stuivende wijn. Een all-time favoriet van ons en nu dus ook van...
    Lees meer