Drinken bij:


Groente

Vis

Vlees

Vogel

Kaas

Schaald.
Zoek op...
PRIJS

‘Tour de France’ avec Joost & Joost – etappe 1

08-07-2015

‘Ben je wijnimporteur? Dan zul je wel vaak mooie reisjes maken en heel veel wijn drinken….’ Deze vraag wordt ons natuurlijk vaak gesteld. Gelukkig is het ook een beetje waar! Het drinken is alleen proeven, met uitspugen enzo… De reizen zijn kort en met een vol schema. Maar we klagen niet, want de trips zijn fantastisch en wijn proeven is te gek!

En we mochten weer vorige maand. Bij vertrek geeft de routeplanner 3600 KM aan,verdeeld over 5 dagen. Er staan 10 proeverijen gepland en we willen ook nog ruimte houden voor spontane bezoeken. Allemaal in Frankrijk. Onze eigen Tour de France. En route!

Eerste stop: Jura. Het is prachtig weer, een fantastische omgeving en een goede sfeer. We hebben er zin in. Wij zijn niet heel erg thuis in Jura wijnen en willen hier daarom meer van weten en natuurlijk proeven! Bij de eerste tasting krijgen we een 100% Savagnin, gevinifieerd met oxidatie (lees: volgens normale wijnmaakmethoden). De wijn smaakt ziltig, zacht en is toch fris en fijn tegelijk. Een leuke start. Nu de echte Jura. En dan bedoelen we wijn gemaakt zonder oxidatie. Dit gebeurt door de zogenaamde ‘fleur’. Een wit/grijsachtige sluier die zich na de vinificatie vormt op de wijn in het vat. Deze sluier is afkomstig van de gisten in de wijn en is in feite een goedaardige schimmel. Deze schimmel sluit de wijn af van lucht, vandaar ‘zonder oxidatie’.

We hebben een afspraak bij Hubert Clavelin et Fils. We beginnen met een rondleiding en nieuwsgierig ruiken we aan een wijnvat. Een meer geconcentreerde gistlucht hebben wij nog niet eerder geroken. We waanden ons even in de bakkerij van onze (oud)oom. Hubert legt uit dat om een ‘Vin Jaune’ te maken de wijn 6 jaar in het vat onder deze laag, de fleur, dient te rijpen. Hierbij verdampt ongeveer 15% van de wijn. Daarom komt Vin Jaune in flesjes van 62cl. Belasting aan de engelen noemen ze dit in de Jura. De flesjes heten Clavelin, naar de uitvinder. Ja zeker, de voorvader van onze gastheer!

We gaan weer proeven, het hele gamma. Hard werken, want door de ‘fleur’ krijgen de wijnen nootachtige aroma’s en aardse, zware smaken. Bijzonder en de kwaliteit spat er van af bij Clavelin. We kunnen ons helemaal voorstellen dat dit fantastisch is bij het juiste stuk kaas. Hubert vertelt dat de lokale kaas, Bethlem, perfect past bij de Vin Jaune. Overigens, Vin Jaune is de real deal, maar veel wijnen, ook blends (vaak Chardonnay – Savagnin), worden tevens volgens de fleur methode gemaakt. Deze zijn vaak voordeliger omdat ze korter rijpen.

Als uitsmijter krijgen wij een Vin de Paille, letterlijk vertaald strowijn. De druiven voor deze wijnen worden zo laat mogelijk geoogst om een zo hoog mogelijk suikergehalte te bereiken. Vervolgens worden ze, net als bij passito, op stromatten te drogen gelegd (tegenwoordig gewoon in een droogkamer in kratjes. Dag romantiek….). Na 3 maanden indrogen worden de druiven, inmiddels rozijnen, geperst en krijg je een liquoreuze wijn. Zoet, geconcentreerd en rijk. De Vin de Paille van Clavelin is werkelijk waar fantastisch. Zoveel smaken, zo delicaat, zo fijn, dat smaakt naar meer.

Tijd om verder naar het zuiden te gaan. Hubert verklapt nog dat we daar geen wijnen uit de Jura zullen vinden, ‘South of Lyon they don’t drink Jura, c’est une ligne imaginaire’. Goed, op naar de vin fruitier, oftewel fruitige wijnen.

De wijnen van Clavelin zijn binnenkort bij ons te bestellen. De Savagnin zonder oxidatie, Vin Jaune Chateau Chalon en de Vin de Paille staan binnenkort ook op de kaart bij Restaurant Smit Bokkum in Volendam.

In de volgende blog meer over onze volgende etappe! Interesse in Joost & Joost en onze wijnen, neem eens een kijkje op onze website: www.joostenjoost.nl

Evenementen / tastings
  • Wijnproeverij Joost & Joost Den Haag
    05-10-2018

    There we go, we mogen weer proeven en deze ronde ook weer in Den Haag! Herfst- en winterwijnen voeren de boventoon, maar er staat voor elke smaak wat op de...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Utrecht
    06-10-2018

    There we go, we mogen weer proeven! Herfst- en winterwijnen voeren de boventoon, maar er staat voor elke smaak wat op de tafel. Dartel licht rood, stoer en robuust rood,...       Lees meer
  • Wijnproeverij Joost & Joost Amsterdam
    13-10-2018

    There we go, we gaan weer proeven! Herfst- en winterwijnen voeren de boventoon, maar er staat voor elke smaak wat op de tafel. Dartel licht rood, stoer en robuust rood,...       Lees meer
Erlebung
  • 'Tour de France' avec Joost & Joost - etappe 2

    De tweede etappe van onze Tour de Frace. We gaan naar de Provence. We beginnen met bezoek aan Céline en Bernhard. Zij hebben een wijnexport bedrijf in Frankrijk. We gaan...
    Lees meer
  • (Streek)markten

    Regelmatig staan we op (streek)markten. Als online bedrijf is dit een snelle manier om weer op aarde te landen en soms letterlijk met beide voeten in de modder te staan, zoals...
    Lees meer
  • Van hobby naar bedrijf!

    Beste wijnvrienden, likers en followers van Joost & Joost, Als hobby zijn we ooit begonnen met het importeren van één pallet wijn! Binnen drie dagen was alles verkocht. Een veelbelovende...
    Lees meer